Υπεράριθμα δόντια στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου σε παιδιά και εφήβους χωρίς σύνδρομα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3389784 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λυκούσης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητσέα Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αγγελόπουλος Χρίστος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παπαδάκης Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπεράριθμα δόντια στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου σε παιδιά και εφήβους χωρίς σύνδρομα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπεράριθμα δόντια στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου σε παιδιά και εφήβους χωρίς σύνδρομα.
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός:
Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή και μελέτη των υπεράριθμων δοντιών που εντοπίζονται στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου σε παιδιά και εφήβους (χωρίς εκδήλωση συνδρόμων), καθώς και η πιθανή συσχέτιση τους με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τα ακτινογραφικά ευρήματα...
Ειδικότερα, θα μελετηθούν: i. η εντόπιση των υπεράριθμων δοντιών στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου, ii. η μορφολογία τους, iii. η σχέση τους με τις παρακείμενες ανατομικές δομές και τα παρακείμενα δόντια, iv. η διαφορική τους διάγνωση, v. οι επιπτώσεις τους στον οδοντικό φραγμό, vi. η αντιμετώπιση τους.
Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των ευρημάτων από 3.914 τομογραφίες ενηλίκων, εφήβων και παιδιών, με ημερομηνία ακτινοβόλησης από 1/1/2015 έως και 30/11/2022. Από τις ΟΥΤΚΔ που εξετάστηκαν αρχικά, εφαρμόζοντας τα κριτήρια επιλογής το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 224 ΟΥΤΚΔ. Δύο παρατηρητές μελέτησαν/αξιολόγησαν ανεξάρτητα τις υπολογιστικές τομογραφίες άνω γνάθου των παιδιών/εφήβων και καταχώρησαν τα δεδομένα σε ειδικούς πίνακες εξαγωγής δεδομένων που καταρτίστηκαν. Οποιαδήποτε διαφωνία επί των ευρημάτων τους, επιλύθηκε με συζήτηση μεταξύ των παρατηρητών. Για τη στατιστική επεξεργασία, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν οι περιγραφικοί δείκτες του συνόλου των δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών. Έγινε χρήση των βασικών μέτρων θέσης και διασποράς, καθώς και των συχνοτήτων και σχετικών συχνοτήτων. Ο έλεγχος των ερευνητικών υποθέσεων έγινε με εφαρμογή του ελέγχου Χ2 ως κριτήριο συσχέτισης δύο ποιοτικών μεταβλητών ή όπου δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του, χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος Fisher’s exact, καθώς και έγινε χρήση του t-test για ανεξάρτητα δείγματα για τη σύγκριση μέσων τιμών. Η σύγκριση των αναλογιών έγινε με την εφαρμογή του z-test. Τα p-value βασίστηκαν σε αμφίπλευρους ελέγχου και ορίστηκε η τιμή 0.05 ως στατιστικώς σημαντικό αποτέλεσμα. Για την πραγματοποίηση της στατιστικής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS v.26 (ΙΒΜ Corporation, 2019 Armonk, New York, USA).
Ευρήματα: Στο δείγμα που μελετήθηκε υπεράριθμα δόντια εντοπίστηκαν σε 26 άτομα. Ένα υπεράριθμο δόντι παρατηρείται στο 80.8% των παιδιών/εφήβων, ενώ το 19.2% έχει 2 υπεράριθμα δόντια. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπεραρίθμων είναι έγκλειστα (92/3%) και η μορφολογία τους σε ποσοστό 57.7% των περιπτώσεων είναι κωνική. Το 38.5% των περιπτώσεων έχει φυσιολογικό προσανατολισμό στο χώρο, το 26.9% ανεστραμμένο, το 19.2% οριζόντιο και το 15.4% άλλο. Η εντόπιση στο 84.6% είναι υπερώια και η περιοχή εντόπισης για το 50% των περιπτώσεων η μέση γραμμή. Αναφορικά με την ταξινόμηση σε οβελιαίο επίπεδο, το 40% είναι κοντά στον αυχένα, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις στο 26.9% των περιπτώσεων.
Συμπεράσματα:
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη των υπεράριθμων δοντιών στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου στο συγκεκριμένο πληθυσμιακό δείγμα είναι τα εξής:
•εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ως μονήρη και έγκλειστα
•εμφανίζονται συχνότερα στα άρρενα άτομα
•συχνότερα εμφανίζουν κωνικό σχήμα
•εμφανίζουν φυσιολογικό προσανατολισμό στο χώρο, και
•το συχνότερο σημείο εντόπισής τους είναι η μέση γραμμή της υπερώας.
•Η έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση τους θα συμβάλλει στην ορθότερη κατάρτιση εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας και στην αποφυγή εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων στην οδοντοφυΐα του ασθενή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Οδοντιατρική
Λέξεις-κλειδιά:
Υπεράριθμα, Πρόσθια περιοχή, Άνω γνάθος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
54
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Lykousis_Antonios_Master.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.