Οι νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές στη μυοκαρδιοπάθεια TAKOTSUBO

Διπλωματική Εργασία uoadl:3390264 66 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-22
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σκάντζικας Παύλος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εκμεκτζόγλου Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές στη μυοκαρδιοπάθεια TAKOTSUBO
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές στη μυοκαρδιοπάθεια TAKOTSUBO
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo αποτελεί μία από τις κύριες διαφορικές διαγνώσεις σε ασθενείς με εικόνα οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και στεφανιαία αγγεία χωρίς αιμοδυναμικά σημαντικές στενώσεις. Η κλασική της μορφή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ακινησία κορυφής, είναι εύκολα αναγνωρίσιμη ηχοκαρδιογραφικά. Αντίθετα, οι σπανιότερες μορφές των μέσων ή των βασικών τμημάτων και η εστιακή μορφή συχνά υποδιαγιγνώσκεται.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να μελετηθεί ο ρόλος της συνολικής (GLS) και περιοχικής επιμήκους παραμόρφωσης με speckle tracking για την εκτίμηση των ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo.
Μεθοδολογία/Αποτελέσματα: Η σειρά από περιστατικά που εξετάστηκαν (case series), έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», την περίοδο 2019-2022. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν στο ΚΕΗΤ «Δ. Μπελντέκος», με την χρήση του μηχανήματος Vivid Cardiac Ultrasound E95 σε εν σειρά μελέτες, στην οξεία φάση της νόσου και ύστερα από 4 εβδομάδες.
Από το σύνολο των 30 ατόμων που συμμετείχαν το 83,3% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία των ασθενών κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη είναι τα 66,4 έτη (Σταθερή Απόκλιση (ΣΑ) τα 14,4 έτη). Τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προκύπτουν από την μελέτη είναι τα εξής, το 42,9% και το 60,7% εκδήλωσε συναισθηματικό και σωματικό εκλυτικό παράγοντα, αντίστοιχα. Το 78.6% παρουσίασε θωρακαλγία, ενώ το υπόλοιπο 21.4% δύσπνοια. Η πλειοψηφία είχε κατάσπαση του ST με ποσοστό 34.6%, το 19.2% εμφάνισε ανάσπαση του ST ενώ το 46.2% δεν παρουσίασε αλλοιώσεις του ST διαστήματος. Στην έρευνα μας το 6.7% εμφάνισε καρδιογενή καταπληξία και αιμοδυναμική αστάθεια, το 17.2% κολπική μαρμαρυγή, ενώ δεν απεβίωσε κανένας ασθενής. Επιπλέον, στην μελέτη προέκυψε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση του ενζύμου μυοκαρδιακής νέκρωσης με τη μεταβολή στο κλάσμα εξώθησης, διότι όσο μεγαλύτερες τιμές τροπονίνης παρουσίαζαν οι ασθενείς, τόσο μειωνόταν η βελτίωση του κλάσμα εξωθήσεως στην 2η μελέτη. Οι ασθενείς, οι οποίοι εμφάνισαν καρδιογενή καταπληξία είχαν χαμηλότερες τιμές όλων των υπερηχογραφικών δεικτών κατά την 1η επίσκεψη, σε σχέση με όσους δεν εμφάνισαν τη συγκεκριμένη επιπλοκή, ταυτόχρονα είχαν κατά διάμεση τιμή μικρότερη μεταβολή στις τιμές των δεικτών μεταξύ των δύο επισκέψεων. Δηλαδή, παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση στους νεότερους υπερηχογραφικούς δείκτες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και με το κλάσμα εξώθησης. Όσο αφορά τον τύπο μυοκαρδιοπάθειας apex, η μεταβολή στους δείκτες είναι κατά διάμεση τιμή μεγαλύτερη.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως οι ασθενείς με τύπο μυοκαρδιοπάθειας mid, έχουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη μεταβολή του κλάσματος εξώθησης και παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβολή. Από την άλλη, για τους ασθενείς με τύπο μυοκαρδιοπάθειας focal, προκύπτει στατιστικά σημαντική διαφορά στη μεταβολή του μυοκαρδιακού έργου και πιο συγκεκριμένα, η μεταβολή στους δείκτες είναι κατά διάμεση τιμή μικρότερη σε όσους έχουν τον συγκεκριμένο τύπο μυοκαρδιοπάθειας. Όσον αφορά την δημοφιλέστερη μορφολογία του Takotsubo δίκην μπαλονιού φάνηκε πως η μεταβολή στους δείκτες ανάμεσα στις 2 μελέτες ήταν κατά διάμεση τιμή μεγαλύτερη.
Συμπεράσματα: Συμπερασματικά οι νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές στην μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo μας βοηθάνε αρχικά να επιβεβαιώσουμε τις διαταραχές κινητικότητας, επιπλέον μας επιτρέπει να αναδείξουμε τον τύπο της μυοκαρδιοπάθειας διότι πέρα από την δίκην μπαλονιού μορφολογία του TTS, οι υπόλοιποι φαινότυποι υποδιαγιγνώσκονται και δύσκολα αναγνωρίζονται. Επιπροσθέτως, οι νεότερες τεχνικές μας βοηθούν ώστε να προβλέψουμε την πορεία του ασθενούς. Τέλος, η περιοχική επιμήκης παραμόρφωση αντικατοπτρίζει επαρκώς την οπτική εκτίμηση της κατανομής των διαταραχών κινητικότητας, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάγνωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπέρηχος, Nεότερες ηχωκαρδιογραφικές τεχνικές, Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
70
Διπλωματική-Οι νεότερες υπερηχογραφικές τεχνικές στη μυοκαρδιοπάθεια TAKOTSUBO.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο