Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου για τον Προσδιορισμό Μετάλλων σε Τρόφιμα με ICP-MS

Διπλωματική Εργασία uoadl:3390969 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-29
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παναγιωτοπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμαΐδης Νικόλαος, Καθηγητής Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, (Επιβλέπων)
Οικονόμου Αναστάσιος Καθηγητής Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ,
Γκίκας Ευάγγελος Καθηγητής Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου για τον Προσδιορισμό Μετάλλων σε Τρόφιμα με ICP-MS
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη και Επικύρωση Μεθόδου για τον Προσδιορισμό Μετάλλων σε Τρόφιμα με ICP-MS
Περίληψη:
Κατά τη διάρκεια της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη μεθόδου για τον προσδιορισμό μετάλλων σε ιχθυρά και ιχθυοτροφές με την τεχνική Φασματομετρίας Μάζας Επαγωγικά Συζευγμένου Πλάσματος (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, ICP-MS), καθώς και επικύρωση της μεθόδου αυτής μέσω στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων και αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ποιότητάς της.
Η τροφή, και ειδικότερα τα ιχθυρά και οι ιχθυοτροφές που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία, είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές έκθεσης των οργανισμών σε μέταλλα. Κάποια από τα μέταλλα αυτά είναι θρεπτικά και μπορούν να προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ωστόσο κάποια από αυτά, τα λεγόμενα «βαρέα μέταλλα», έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν τάση βιοσυσσώρευσης και τοξικότητας. Για τον λόγο αυτό, ο προσδιορισμός των μετάλλων στα τρόφιμα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός. Στην παρούσα εργασία για τον προσδιορισμό αυτόν επιλέχθηκαν ως τεχνική προκατεργασίας η εκχύλιση με χρήση μικροκυμάτων (Microwave Assisted Extraction, MAE) μέσα από μια πληθώρα άλλων τεχνικών και ως όργανο προσδιορισμού το ιδιαίτερα καινοτόμο που παρέχει πολύ χαμηλά όρια ανίχνευσης και γρήγορες αναλύσεις, ICP-MS. Η μέθοδος αυτή μετά την ανάπτυξή της επικυρώθηκε μέσω αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ποιότητάς της (γραμμικότητα, εύρος εργασίας, ορθότητα, πιστότητα, επαναληψιμότητα, όρια ανίχνευσης, όρια ποσοτικοποίησης). Μέσα από την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών αυτών το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η μέθοδος αυτή είναι κατάλληλη για τον σκοπό που προορίζεται.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
τρόφιμα, μέταλλα, προσδιορισμός, επικύρωση, ICP-MS, χαρακτηριστικά ποιότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
110
MSc Thesis_Panagiotopoulou_final.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο