Αξιολόγηση της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV στη συγγενή λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό

Διπλωματική Εργασία uoadl:3391017 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαυρίδη Άρτεμις
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σπυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV στη συγγενή λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV στη συγγενή λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό
Περίληψη:
Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) αποτελεί το συχνότερο αίτιο συγγενούς λοίμωξης. Η συγγενής λοίμωξη από CMV συνήθως διαδράμει ασυμπτωματικά και περίπου 10% των νεογνών θα εμφανίσουν κλινική νόσο, όπως ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, πετέχειες, νευρολογικά σημεία (μικροκεφαλία, υποτονία, σπασμοί) και συχνά, νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να εμφανιστούν επίκτητη βαρηκοϊα, νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Δεν υπάρχουν ωστόσο σαφή κριτήρια ή βιοδείκτες που να εξυπηρετούν στη διαστρωμάτωση της βαρύτητας της νόσου και την πρόγνωση αυτής. Η ανεύρεση ενός βιοδείκτη για τον εντοπισμό των περιστατικών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της νόσου θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη ώστε τόσο ο διαγνωστικός έλεγχος όσο και η θεραπευτική παρέμβαση να γίνεται στοχευμένα.
Στην προοπτική αυτή μελέτη, διερευνάται η χρήση της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV στα περιστατικά με συγγενή CMV λοίμωξη, με την οποία ελέγχεται η ειδική για τον CMV Τ-κυτταρική ανοσία μέσω παραγωγής ιντερφερόνης-γ έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων του ιού. Πραγματοποιήθηκε στη Γ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2023 και εντάχθηκαν 31 περιστατικά.
Η μελέτη ανέδειξε πως η ευαισθησία και η ειδικότητα της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV στην ανίχνευση συμπτωματικών νεογνών με συγγενή CMV λοίμωξη είναι 86,7% και 73,3% αντίστοιχα. Η θετική και αρνητική προγνωστική αξία της δοκιμασίας ανευρέθησαν 76,5% και 84,6% αντίστοιχα. Στη μελέτη μας, το αποτέλεσμα της δοκιμασίας QuantiFERON®-CMV δε φάνηκε να σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με το τρίμηνο λοίμωξης της μητέρας, το ιικό φορτίο ή τη θεραπευτική αγωγή της μητέρας κατά τη κύηση.
Συμπερασματικά, η δοκιμασία QuantiFERON®-CMV θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για την ανίχνευση των περιστατικών που χρήζουν περαιτέρω στοχευμένης διερεύνησης με εργαστηριακό ή/και απεικονιστικό έλεγχο και χορήγησης αντιϊκής αγωγής, μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και το άγχος των γονέων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συγγενής λοίμωξη, Κυτταρομεγαλοϊός, QuantiFERON-CMV, Ιντερφερόνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
154
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-12.

Mavridi_Artemis_MSc.pdf
17 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-12.