Η κλινική σημασία της λοβεκτομής έναντι της τμηματεκτομής σε στάδιο Ι ΜΜΚΠ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3391247 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη Κλινικο-Εργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κυρίτσης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περικλής Τόμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδριανή Χαρπίδου, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γρηγόριος Στρατάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η κλινική σημασία της λοβεκτομής έναντι της τμηματεκτομής σε στάδιο Ι ΜΜΚΠ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η κλινική σημασία της λοβεκτομής έναντι της τμηματεκτομής σε στάδιο Ι ΜΜΚΠ
Περίληψη:
Ο καρκίνος του πνεύμονα κατατάσσεται ως η πιο θανατηφόρος κακοήθεια παγκοσμίως. Η χειρουργική εκτομή του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα στα αρχικά στάδια συμβάλει στην ευνοϊκότερη πρόγνωση των ασθενών. Η λοβεκτομή με συνοδό λεμφαδενικό καθαρισμό αποτελεί παραδοσιακά τη χειρουργική θεραπεία εκλογής στα εξαιρέσιμα στάδια. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης συνεπάγεται υψηλό ποσοστό υπερηλίκων με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι συχνά εμφανίζουν συννοσηρότητες και μείωση των καρδιοαναπνευστικών εφεδρειών. Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας συνεισφέρει στην πρώιμη διάγνωση μικρότερων σε διαστάσεις πνευμονικών όγκων. Τα νέα αυτά δεδομένα ενισχύουν την τάση προς υιοθέτηση περιορισμένων εκτομών υπό προϋποθέσεις, όπως η τμηματεκτομή, για διατήρηση επαρκούς λειτουργικού πνευμονικού παρεγχύματος.
Πρόσφατες προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες εξέτασαν τη μη κατωτερότητα της τμηματεκτομής έναντι της λοβεκτομής στο στάδιο Ι ΜΜΚΠ. Η πολυπληθέστερη διεξήχθη στην Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένου άνω των 1000 ασθενών. Βασικά κριτήρια ένταξης αποτέλεσαν η παρουσία περιφερικού όγκου διαμέτρου έως και 2 εκ., με συμπαγές τμήμα >50% του όγκου, άνευ λεμφαδενικής νόσου. Η συνολική 5-ετής επιβίωση ανήλθε σε 94.3% κατόπιν τμηματεκτομής έναντι 91.1% κατόπιν λοβεκτομής. Από την άλλη, το ποσοστό τοπικής υποτροπής ασθενών με τμηματεκτομή ήταν 10.5%, ενώ με λοβεκτομή 5.4%. Συνεπώς, αναδείχθηκε το όφελος στην επιβίωση μετά από τμηματεκτομή για όγκους έως 2εκ.
Αφορμής δοθείσης, μελετήσαμε 40 ασθενείς με ΜΜΚΠ σταδίου Ι που χειρουργήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ´´Αττικόν´´. Οι 13 είχαν υποβληθεί σε τμηματεκτομή και 27 σε λοβεκτομή. Η 5ετής επιβίωση ανήλθε στο 84% μετά από τμηματεκτομή και στο 74% μετά από λοβεκτομή. Ο κίνδυνος υποτροπής μετά από τμηματεκτομή έφθασε να είναι 2,3 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τη λοβεκτομή. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αντίστοιχα της Ιαπωνικής μελέτης, παρά το γεγονός ότι στην ομάδα της τμηματεκτομής περιλαμβάνονταν και ασθενείς με όγκους >2εκ. Συμπερασματικά, οι ασθενείς επωφελούνται από την τμηματεκτομή, ειδικά όταν επιστρατεύεται υπό προϋποθέσεις, ενώ η λοβεκτομή παραμένει γενικά το χειρουργείο εκλογής στο στάδιο Ι ΜΜΚΠ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λοβεκτομή, Τμηματεκτομή, Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα, Επιβίωση, Υποτροπή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-13.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΒΕΚΤΟΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗΣ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ I ΜΜΚΠ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-13.