Διαχείριση αποθεμάτων και επιλογή στρατηγικής προμηθειών υγειονομικού υλικού: Μελέτη περίπτωσης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392674 26 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-22
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παγώνης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γείτονα - Κοντούλη Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιβλέπουσα.
Σίσκου Όλγα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Χατζίκου Μαγδαληνή, Διδάκτωρ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση αποθεμάτων και επιλογή στρατηγικής προμηθειών υγειονομικού υλικού: Μελέτη περίπτωσης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση αποθεμάτων και επιλογή στρατηγικής προμηθειών υγειονομικού υλικού: Μελέτη περίπτωσης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.
Περίληψη:
Η εργασία αυτή αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης που εξετάζει την διαχείριση του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Σκοπός της εργασίας είναι η κατηγοριοποίηση σύμφωνα με την οικονομική αξία (ABC Analysis), την συχνότητα ανάλωσης (XYZ Analysis) και την σημαντικότητα – κρισιμότητα (VEN Analysis), ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα διασφαλίζει ότι δεν εμφανίζονται ελλείψεις ή υπεραποθεματοποιήσεις. Τα αναγκαία ποσοτικά δεδομένα για τις ταξινομήσεις ABC και XYZ, αντλήθηκαν από το ERP του Νοσοκομείου (NET TERM «ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ») και αφορούσαν αποκλειστικά την οικονομική χρήση 2023, ενώ τα ποιοτικά για την VEN συλλέχθηκαν με την πολύτιμη συνδρομή των προϊσταμένων των Τμημάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η κατάταξη των δεδομένων στις ζητούμενες κατηγορίες έγινε με τη χρήση MS Excel. Στο NET TERM, υπάρχουν καταχωρημένοι 159 κωδικοί υγειονομικού υλικού. Μετά την αρχική εκκαθάριση των ανενεργών, άκυρων κλπ. κωδικών και αφού αφαιρέθηκαν όσοι ήταν χωρίς απόθεμα (out of stock) κατά τη διάρκεια του 2023, απέμειναν για ανάλυση 76 κωδικοί. Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε πως τα είδη ακολουθούν την αρχή Pareto (80/20), αφού 20% των κωδικών αντιστοιχούν σε 73% της αξίας του αποθέματος, 30% των κωδικών αντιστοιχεί στο 22% και 50% των κωδικών αποτελεί το 5% της συνολικής αξίας. Το 98% περίπου των κωδικών έχει υπερβολικά υψηλό συντελεστή διακύμανσης που υποδηλώνει πολύ ασταθή ζήτηση, ενώ το 81% των ειδών χαρακτηρίστηκε ως ζωτικής σημασίας, ενώ το υπόλοιπο ως απαραίτητο. Στη συνέχεια τα στοιχεία διασταυρώθηκαν μεταξύ τους και προέκυψαν νέες ομάδες προϊόντων στις οποίες αποδόθηκαν τεχνικές διαχείρισης των αποθεμάτων, σύμφωνα πάντα με τις προτεινόμενες στην διεθνή βιβλιογραφία πρακτικές. Συμπερασματικά από την μελέτη του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Διαχείρισης και των εμπλεκόμενων μερών, φαίνεται ότι οι όποιες ενέργειες αναδιοργάνωσης της διαχείρισης αποθέματος – πέρα από την βελτίωση των αριθμών - εξαρτώνται από την επίτευξη εξειδίκευσης του εμπλεκόμενου προσωπικού και από την διάχυση της τεχνολογίας και των εφαρμογών της εντός του Νοσοκομείου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εφοδιαστική Αλυσίδα, Υγεία, Διαχείριση αποθέματος, Νοσοκομείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
90
Pagonis_Christos_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο