Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και ΈρευναΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-22
Συγγραφέας:
Ιωάννου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Φλώρα Μπακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Δίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνήθειες διατροφής και άσκησης σε παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν στην μελέτη συλλογής μαζικών δεδομένων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνήθειες διατροφής και άσκησης σε παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν στην μελέτη συλλογής μαζικών δεδομένων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σαν μία παγκόσμια επιδημία και ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα είναι μία από τις κυριότερες χώρες στην Ευρώπη όπου το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί ραγδαία. Σε αυτή την αύξηση έχουν συμβάλλει παράγοντες κινδύνου που αφορούν τη διατροφή και την άσκηση. Σήμερα, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση των συνηθειών τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων, που λαμβάνουν εξατομικευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
ΣΚΟΠΟΣ: Να καθοριστούν οι συνήθειες διατροφής και άσκησης των παιδιών και εφήβων πριν και μετά από τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης, στα πλαίσια της μελέτης BigO: Big Data against Childhood Obesity.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Στη μελέτη εισήχθησαν προοπτικά 394 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 8-18 ετών, που παρακολουθούνταν στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μία εξατομικευμένη παρέμβαση για τη διατροφή, τον ύπνο και τη φυσική δραστηριότητα. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την πλατφόρμα BigO, η οποία διασυνδέεται με ένα «έξυπνο» κινητό και ένα «έξυπνο» ρολόι και καταγράφει με αντικειμενικό τρόπο δεδομένα για τη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση για κάθε ασθενή. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το σύστημα BigO για 4 εβδομάδες και φορούσαν το ρολόι για συγκεκριμένες περιόδους μέσα στην εβδομάδα. Κατόπιν, έλαβαν μία εξατομικευμένη παρέμβαση για τις συνήθειες του τρόπου ζωής για 4 μήνες και χρησιμοποίησαν το σύστημα ξανά για 4 εβδομάδες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από όλους τους συμμετέχοντες, 74,4% είχαν παχυσαρκία, 25,1% υπερβαρότητα και 0,5% φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ύστερα από την παρέμβαση, παρατηρήθηκε μία στατιστικά σημαντική μείωση στην καταναλισκόμενη ποσότητα του τυριού, των δημητριακών πρωινού με ζάχαρη, των αλμυρών σνακ, των ζυμαρικών και των προϊόντων τηγανιτής πατάτας σε όλες τις κατηγορίες βάρους. Επίσης, παρατηρήθηκε μία αύξηση του αριθμού των παιδιών που έπιναν νερό μεταξύ των γευμάτων σε όλες τις κατηγορίες βάρους (Ρ=0.001). Επιπρόσθετα, υπήρξε μείωση στον αριθμό των ατόμων που κατανάλωναν το απογευματινό και βραδινό γεύμα παρακολουθώντας τηλεόραση (Ρ<0.05). Τα αγόρια μείωσαν την καταναλισκόμενη ποσότητα αλμυρών σνακ και ζυμαρικών (Ρ<0.05) και έπιναν περισσότερο νερό μεταξύ των γευμάτων (Ρ<0.001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μία εξατομικευμένη και διεπιστημονική παρέμβαση βασισμένη στη μελέτη BigO βελτιώνει τις συνήθειες διατροφής και άσκησης παιδιών και εφήβων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδική παχυσαρκία, Συνήθειες διατροφής, Συνήθειες άσκησης, Δεδομένα μεγάλης κλίμακας, Εξατομικευμένη παρέμβαση
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
259
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-03-22.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-03-22.