Ο ρόλος του συμπληρώματος στην κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3392761 26 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κριθινάκη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαβριηλάκη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Γρουζή Ελισάβετ, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΝΥ Αιμοδοσίας, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Κοκόρη Στυλιανή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του συμπληρώματος στην κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του συμπληρώματος στην κύηση
Περίληψη:
Ο καταρράκτης του συμπληρώματος περιγράφηκε πριν από περίπου 100 χρόνια από τον Jules Bordet και έγινε γνωστός για την ικανότητά του να προστατεύει τον οργανισμό από τον ξενιστή και από την καταστροφική επίδραση των βακτηρίων.
Ωστόσο, η διερεύνηση του ρόλου του στην εγκυμοσύνη παραμένει ένας τομέας υπό μελέτη στη σύγχρονη επιστήμη. Οι εξωγενείς αναστολείς του συμπληρώματος εμποδίζουν, για παράδειγμα, τη συνεχή και ανεπιθύμητη ενεργοποίησή του με τελικό στόχο την προστασία του εμβρύου. Όμως, ταυτόχρονα, αυτός ο πρωτεολυτικός καταρράκτης επηρεάζει ευνοϊκά μέσω της ενεργοποίησής του πολλά στάδια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εμφύτευσης, της ανάπτυξης του εμβρύου και του τοκετού. Η ακατάλληλη ενεργοποίηση του συμπληρώματος στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο και να συμβάλλει τόσο στην παθογένεια κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και σε τελικές επιπλοκές όπως η προεκλαμψία, η προωρότητα και η αποβολή.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η κατανόηση του μηχανισμού δράσης του συμπληρώματος και της ενεργοποίησής του σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Θα συζητηθούν οι συνέπειες της απορρύθμισης του μονοπατιού κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και πως αυτό οδηγεί σε δυσμενείς εκβάσεις της κύησης από την προεκλαμψία και την αποβολή έως τον πρόωρο τοκετό και τον εμβρυικό θάνατο. Τέλος, θα αναζητηθούν οι πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι σε νοσήματα που εμπλέκουν παθοφυσιολογικά το συμπλήρωμα, κατά πόσον αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά την κύηση και οι μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις για τη χρήση αναστολέων όλων των οδών του συμπληρώματος κατά την διάρκεια της κύησης και της λοχείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμπλήρωμα, Κύηση, Κλινική πρακτική, Παθήσεις συμπληρώματος, Αναστολείς συμπληρώματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
310
Αριθμός σελίδων:
160
Krithinaki_Maria_MSc.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο