Η επίδραση της διατροφικής πρόσληψης πρωτεϊνών στην απόδοση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3393644 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Άθληση και Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλύβα Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πασχάλης Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Τσολάκης Χαρίλαος, Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Κουλουβάρης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της διατροφικής πρόσληψης πρωτεϊνών στην απόδοση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της διατροφικής πρόσληψης πρωτεϊνών στην απόδοση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Περίληψη:
Η αμφίδρομη σχέση της σαρκοπενίας με τον σακχαρώδη διαβήτη πυροδοτεί μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία των ηλικιωμένων ατόμων. Η μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής, ωστόσο, φαίνεται να βοηθά τόσο στη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας όσο και στη ρύθμιση της γλυκόζης. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η εξέταση της επίδρασης της αυξημένης διαιτητικής πρόσληψης πρωτεϊνών στη μυϊκή μάζα, τη μυϊκή δύναμη άνω και κάτω άκρων, την ισοκινητική ροπή των πρόσθιων και οπίσθιων μηριαίων και τη λειτουργική ικανότητα ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενων). Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν έντεκα άνδρες (Ν=11) και έντεκα γυναίκες (Ν=11) (στη φάση της εμμηνόπαυσης) με μέση ηλικία τα 59,9 + 7,5 έτη. Το δείγμα τυχαιοποιημένα κατηγοριοποιήθηκε σε ομάδα ελέγχου (ν1=11), η οποία λάμβανε 0,8 g πρωτεΐνης/kgr/day και σε ομάδα παρέμβασης (ν2=11), η οποία λάμβανε 1,5 g πρωτεΐνης/kg/day για ένα διάστημα 12 εβδομάδων. Οι δύο δίαιτες ήταν ισοθερμιδικές. Η αξιολόγηση της σωματικής σύστασης, των παραμέτρων της δύναμης και της λειτουργικής ικανότητας αξιολογήθηκαν πριν την παρέμβαση, στις 6 και στις 12 εβδομάδες. Για τη στατιστική ανάλυση σε όλες τις παραμέτρους χρησιμοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης δύο παραγόντων (2-way ANOVA) με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στο χρόνο. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι μόνο η ομάδα παρέμβασης τη 12η εβδομάδα παρουσίασε αύξηση της άλιπης σωματικής μάζας διατηρώντας σταθερή τη συνολική μάζα σώματος και στατιστικά σημαντική βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας όπως αξιολογήθηκε στα τεστ time up and go και 10m περπάτημα (p<0,05). Αναφορικά με τα τεστ αξιολόγησης δύναμης άνω και κάτω άκρων και της ισοκινητικής ροπής των πρόσθιων και οπίσθιων μηριαίων δεν παρουσιάστηκε σημαντική διαφορά τόσο στο χρόνο όσο και μεταξύ των ομάδων. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η διατροφή ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενων), πλούσια σε πρωτεΐνες, έχει θετική επίδραση στη σωματική σύσταση και τη λειτουργική ικανότητα. Η μυϊκή δύναμη δε φαίνεται να επηρεάζεται μόνο από την μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γήρας, Διατροφή, Πρωτεΐνη, Πρωτεϊνική πρόσληψη, Πρωτεϊνοσύνθεση, Ινσουλίνη, Σκελετικός μυς, Σαρκοπενία, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, Μυϊκή δύναμη, Ισοκινητική δυναμομέτρηση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
152
Αριθμός σελίδων:
75
Kalyva_Stavroula_MSc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο