Σύγχρονη εκτομή ηπατικών μεταστάσεων σε κολοορθικό καρκίνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3393937 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-21
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Χρήστου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζωγράφος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρου Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγχρονη εκτομή ηπατικών μεταστάσεων σε κολοορθικό καρκίνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγχρονη εκτομή ηπατικών μεταστάσεων σε κολοορθικό καρκίνο
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από κακοήθεια παγκοσμίως. Η νόσος αυτή οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικούς όσο και σε γενετικούς παράγοντες και η πρόγνωσή της ποικίλλει αναλόγως το στάδιο, καθώς μειώνεται σημαντικά σε περιπτώσεις ασθενών με σύγχρονες ηπατικές μεταστάσεις, οι οποίες ανιχνεύονται σε περίπου 20-30% των ασθενών κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης. Οι ηπατικές μεταστάσεις στον κολοορθικό καρκίνο αντιμετωπίζονται κυρίως με χειρουργική θεραπεία, ενώ σημαντικό ρόλο κατέχουν δευτερευόντως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Ο χρονικός καθορισμός της χειρουργικής εκτομής των ηπατικών βλαβών αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, εφόσον ακόμα μελετώνται οι τρεις εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες είναι η διαδοχική προσέγγιση με αντιμετώπιση πρώτα του πρωτοπαθούς όγκου και έπειτα των μεταστάσεων, η αντιμετώπιση πρώτα των ηπατικών μεταστάσεων και στη συνέχεια του πρωτοπαθούς όγκου και τέλος η ταυτόχρονη χειρουργική εξαίρεση και των δύο εστιών.

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την παρουσίαση του κολοορθικού καρκίνου με ηπατικές μεταστάσεις ως κλινική οντότητα, την περιγραφή των χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών και τη σύγκριση της σύγχρονης εκτομής σε σχέση με τις άλλες μεθόδους.

Μέθοδοι: Διενεργήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση των δημοσιευμένων μελετών βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων. Εν τέλει συμπεριλήφθηκαν 23 άρθρα, τα οποία μελετήθηκαν ως προς τις πληροφορίες αναφορικά με τις τρεις προσεγγίσεις χειρουργικής αντιμετώπισης των ηπατικών δευτεροπαθών εστιών σε κολοορθικό καρκίνο, έγινε σύγκριση των πιθανών εκβάσεών τους και ανάδειξη άλλων ουσιωδών παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση, όπως τα κριτήρια επιλογής του ασθενούς ή οι τεχνικοί προβληματισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Συζήτηση και συμπεράσματα: Αποδεικνύεται πως η σύγχρονη προσέγγιση σχετίζεται με παρόμοια ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας σε σύγκριση με τη μετάχρονη ηπατική εκτομή και την προσέγγιση όπου αντιμετωπίζεται πρώτα η νόσος του ήπατος, ενώ συνδέεται με μικρότερη χρονικά παραμονή στο νοσοκομείο. Επιπλέον, δύναται να αντιμετωπίσει τόσο το πρωτοπαθές νεόπλασμα όσο και τις ηπατικές βλάβες σε μία μόνο χειρουργική επέμβαση, ελαττώνοντας τις πιθανές καθυστερήσεις στη θεραπεία των ηπατικών μεταστάσεων και το συνολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Τέλος, λόγω του ότι η ταυτόχρονη εκτομή σχετίζεται με συγκρίσιμα ή ακόμα και βελτιωμένα ποσοστά συνολικής επιβίωσης σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αποτελεί ασφαλή θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ηπατικές μεταστάσεις προερχόμενες από καρκίνο του παχέος εντέρου, εφόσον έπεται διεπιστημονικής συζήτησης για την αξιολόγηση των ασθενών και τη διαμόρφωση εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταστατικός κολοορθικός καρκίνος, Ηπατικές μεταστάσεις, Σύγχρονη εκτομή ηπατικών μεταστάσεων, Διαδοχική προσέγγιση χειρουργικής εξαίρεσης, Liver first μέθοδος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
39
Christou_Maria_MSc.pdf (588 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο