Αναδιανεμητικές διαστάσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3394050 27 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δόσιος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καπλάνογλου Γεωργία, Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδιανεμητικές διαστάσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναδιανεμητικές διαστάσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) στην Ελλάδα
Περίληψη:
Ένα από τα βασικά διαχρονικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα είναι το μικρό ποσοστό των φορολογικών εσόδων που συλλέγει το κράτος από τους άμεσους φόρους και ειδικότερα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ). Ταυτόχρονα ο φόρος αυτός, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, αλλά και τα εμπειρικά δεδομένα στις αναπτυγμένες χώρες, είναι ο πιο κατάλληλος να σχεδιαστεί με προοδευτικό τρόπο. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία θα αποσαφηνίσει πλευρές της δομής του ΦΕΦΠ στην Ελλάδα με έμφαση στα αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά του.

Αρχικά, θα επιχειρηθεί μια αξιολόγηση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς και μια συνοπτική ανάλυση, όσον αφορά, τη διάρθρωση των φορολογικών εσόδων και τις μεταβολές τους διαχρονικά. Ταυτόχρονα, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρόνως μέλος του ΟΟΣΑ, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συγκρίσεις σχετικά με την γενικότερη φορολογική πολιτική μεταξύ αυτών των χωρών, κυρίως με στόχο να διαπιστωθεί από ποια είδη φόρων αντλεί έσοδα το κράτος.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει μια ανάλυση, η οποία αφορά την κατανομή Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων στην Ελλάδα, με έμφαση στα έτη 2020 και 2021. Στο κεφάλαιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν και αντίστοιχες συγκρίσεις και αναφορές σε προηγούμενα έτη. Στόχος είναι, να αναλυθεί το ύψος και η διάρθρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων και του φόρου που τους αναλογούσε, καθώς και πώς αυτά μεταβάλλονται διαχρονικά. Στο τελευταίο μέρος αυτού του κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη ανάλυση με γνώμονα την πανδημία του Covid – 19.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αναδιανομή Εισοδήματος, Φορολογικό Σύστημα, Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.), Άμεσοι Φόροι, Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
75
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΜ-42002.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο