Η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Ενωσιακό Δίκαιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3394084 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σαμπάνη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Γιάννης Τασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Αντώνης Μεταξάς, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Ενωσιακό Δίκαιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Protection of Personal Data under the Greek Constitution, ECtHR, and EU Law
Περίληψη:
Η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυναμική και συνεχώς εξελισσόμενη, επηρεασμένη κυρίως από το διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο και τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Η εμφάνιση νέων διαύλων επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα (smartphones), και η ευρεία χρήση τους έχουν οδηγήσει στη δημιουργία νέων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων θεωρείται πλέον μέρος της «τρίτης γενιάς» δικαιωμάτων. Ωστόσο, μαζί με αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν επίσης πολυάριθμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που προκύπτουν, οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να υπονομεύσουν αυτά τα δικαιώματα.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων ενισχύεται από τη θεσμική νομοθεσία τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από το ελληνικό Σύνταγμα, μετά την ενσωμάτωση των νομοθετημάτων αυτών στο ελληνικό νομικό σύστημα.

“Το πνεύμα του Κανονισμού 2016/679/ΕΕ (εφεξής ΓΚΠΔ) επιβάλλει την πλήρωση της αρχής διαφάνειας κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με την εξασφάλιση εμπιστοσύνης στις διαδικασίες που επηρεάζουν το υποκείμενο των δεδομένων και την πρόβλεψη της δυνατότητας να κατανοεί και εφόσον είναι απαραίτητο, να αμφισβητεί τις διαδικασίες αυτές» .

Αναγνωρίζεται ότι, εκτός από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, διάφορες άλλες νομικές ρυθμίσεις έχουν σημασία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων, δεδομένης της διεπιστημονικής φύσης αυτού του κεφαλαίου στο Συνταγματικό Δίκαιο. Σε αυτό το πεδίο, εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ένωσης, πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, εκτελεστικοί νόμοι του Συντάγματος και κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης. .

Το δικαίωμα προστασίας από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το οποίο θα διερευνηθεί στην εργασία αυτή, αποτελεί πρωταρχικό παράδειγμα ενός δικαιώματος που τυγχάνει πολυεπίπεδης διασφάλισης, ακόμη και πριν από την επίσημη συνταγματική αναγνώρισή του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνταγμα, Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Οδηγία 95/46/ΕΚ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Master Thesis Word Final.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.