“LGBTQIA+ refugees/migrants in Greece: addressing the legal and social context”.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395219 23 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επικοινωνιακή Διαχείριση Προσφυγικών/Μεταναστευτικών Ροών
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κοκκόνη Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Μάστορα, Διδάκτωρ,
Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
“LGBTQIA+ refugees/migrants in Greece: addressing the legal and social context”.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες/μετανάστες στην Ελλάδα: αντιμετώπιση του νομικού και κοινωνικού πλαισίου".
Περίληψη:
Σε μια δυναμική εποχή όπου η ποικιλομορφία και η ένταξη όλων των κοινωνικών ομάδων ομοιόμορφα είναι υψίστης σημασίας, η παρούσα διατριβή, με τίτλο " ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες/μετανάστες στην Ελλάδα: αντιμετώπιση του νομικού και κοινωνικού πλαισίου", διερευνά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στο πλαίσιο της μετανάστευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.
Ο πρωταρχικός στόχος είναι μια διττή εξέταση: πρώτον, η διερεύνηση του νομικού πλαισίου που διέπει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις του κατά τη διαδικασία ένταξής τους- δεύτερον, η διερεύνηση της κοινωνικής δυναμικής και των πολιτισμικών παραγόντων που διαμορφώνουν τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων στο πλαίσιο της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστεί και να αναφερθεί κατά πόσον τα εμπόδια που απορρέουν από το νομικό και το κοινωνικό πλαίσιο συσχετίζονται αντίστοιχα μεταξύ τους.
Μεθοδολογικά, η διπλωματική χρησιμοποιεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνδυάζοντας μια επισκόπηση των υφιστάμενων νομικών και κοινωνικών πλαισίων, ανάλυση των κοινωνικών ταυτοτήτων και προκαταλήψεων, ποιοτικές συνεντεύξεις με ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες/μετανάστες και εξέταση των κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων που επηρεάζουν την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ενώ επιπλέον ρίχνει φως στις εμπειρίες και τα κίνητρα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα, η μελέτη αυτή αναγνωρίζει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειές τους να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία. Οι επιρροές τους αφορούν τόσο τις προσωπικές τους εμπειρίες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, όσο και τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ελλείψεις της ελληνικής νομοθεσίας και τους κοινωνικούς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
LGBTQIA+, πρόσφυγες, μετανάστες, Ελλάδα, αιτούντες άσυλο.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
114
Αριθμός σελίδων:
84