Η θέση της θρομβοελαστογραφίας σε βρέφη και παιδιά που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395253 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σοφίτση Άρτεμις-Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σερένα Βαλσάμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ματσώτα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κουτελέκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η θέση της θρομβοελαστογραφίας σε βρέφη και παιδιά που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η θέση της θρομβοελαστογραφίας σε βρέφη και παιδιά που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις
Περίληψη:
Η παιδοχειρουργική είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται σε παιδιά, από νεογέννητα έως εφήβους. Μια κρίσιμη πτυχή της παιδοχειρουργικής είναι η αποτελεσματική διαχείριση της αιμόστασης και της πήξης για την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας ή των θρομβωτικών επιπλοκών. Η θρομβοελαστογραφία και η θρομβοελαστομετρία είναι πολύτιμα εργαλεία σε αυτό το πλαίσιο, που προσφέρουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το αιμοστατικό προφίλ ενός ασθενούς. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση της χρήσης της θρομβοελαστογραφίας και θρομβοελαστομετρίας σε παιδιά και βρέφη που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.
Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Pubmed. Έγινε αναζήτηση σε μελέτες με τη χρήση των ακόλουθων λέξεων-κλειδιών: ("thromboelastography" OR "TEG" OR "thromboelastometry" OR "ROTEM") AND ("children" OR "infants" OR "infant" OR "pediatric") AND ("surgery" OR "surgical"). Αναζητήθηκαν κλινικές μελέτες που αναφέρονταν στην περιεγχειρητική χρήση της θρομβοελαστογραφίας και θρομβοελαστομετρίας σε βρέφη και παιδιά που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Από την ανασκόπηση αποκλείστηκαν συστηματικές ανασκοπήσεις, περιγραφές περιπτώσεων, μελέτες σε πειραματόζωα, παρουσιάσεις συνεδρίων, κεφάλαια βιβλίων, ερευνητικά πρωτόκολλα και μελέτες σε μη άλλες γλώσσες πλην της Αγγλικής.
Αρχικά, 338 μελέτες εντοπίστηκαν μετά από την πρωταρχική αναζήτηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pubmed. Μετά από έλεγχο τίτλων και περιλήψεων, απορρίφθησαν 245 μελέτες, αφήνοντας 93 άρθρα για αξιολόγηση. Από αυτά, απορρίφθηκαν 17 μελέτες (αναφορές περιπτώσεων, μελέτες ανασκόπησης, πιλοτικές μελέτες, ερευνητικά πρωτόκολλα). Τελικά έμειναν 76 μελέτες για τελική ανάλυση. Στα παιδιά, η θρομβοελαστογραφία και η θρομβοελαστομετρία εφαρμόζονται κυρίως στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με καρδιοπνευμονική παράκαμψη, για την πρόληψη αιμορραγίας και θρομβωτικών επεισοδίων καθώς και τη διαχείριση της μετάγγισης παραγόντων αίματος. Επιπλέον, στα παιδιά, η θρομβοελαστογραφία και η θρομβοελαστομετρία χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές διορθώσεις της συγγενούς κρανιοσυνοστέωσης, σε αφαιρέσεις ενδοκράνιων όγκων, σε σπονδυλοδεσίες και σε μεταμοσχεύσεις ήπατος.
Τελευταία, εκτός της παιδοκαρδιοχειρουργικής, η θρομβοελαστογραφία και η θρομβοελαστομετρία εφαρμόζονται με επιτυχία σε παιδιά που υποβάλλονται σε κρανιοπροσωπικές, νευροχειρουργικές, ορθοπαιδικές επεμβάσεις καθώς και μεταμόσχευση ήπατος. Ωστόσο, η ειδική χρήση της θρομβοελαστογραφίας και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τη χειρουργική διαδικασία. Είναι πάντα σημαντικό για μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα να ενσωματώνει τα θρομβοελαστογραφικά δεδομένα στη συνολική κλινική αξιολόγηση και διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρομβοελαστογραφία, Θρομβοελαστομετρία, Πήξη, Αιμόσταση, Παιδοχειρουργική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-03.

Sofitsi_Artemis_Antonia_MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-03.