Ανάλυση χιούμορ στο πλαίσιο διαδικτυακών φεμινιστικών κοινοτήτων. Το παράδειγμα της σελίδας «30 χρονώ, ανύπαντρες»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395349 31 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καρανδινάκη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσάκωνα Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τ.Ε.Α.Π.Η., Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση χιούμορ στο πλαίσιο διαδικτυακών φεμινιστικών κοινοτήτων. Το παράδειγμα της σελίδας «30 χρονώ, ανύπαντρες»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση χιούμορ στο πλαίσιο διαδικτυακών φεμινιστικών κοινοτήτων. Το παράδειγμα της σελίδας «30 χρονώ, ανύπαντρες»
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα μελετά το χιούμορ που (ανα)παράγεται και διαδίδεται εντός της αυτοαποκαλούμενης φεμινιστικής ομάδας «30 χρονώ, ανύπαντρες» στη διαδικτυακή πλατφόρμα Facebook. Στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει τα έμφυλα ζητήματα που τροφοδοτούν το χιούμορ της εν λόγω ομάδας, να διερευνήσει τη λειτουργία του χιούμορ αλλά και τυχόν σεξιστικούς λόγους εντός του χιουμοριστικού υλικού. Για την εξέταση των παραπάνω ερωτημάτων, αναλύθηκαν 174 δημοσιεύσεις, από το διάστημα Μάρτιος 2020 έως Φεβρουάριος 2021. Ως μεθοδολογικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η Κειμενική Θεωρία για το Χιούμορ (Tsakona, 2020). Από την ανάλυση προκύπτει ότι το υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χιουμοριστικών αναρτήσεων από τις διαχειρίστριες της ομάδας αντλεί από ζητήματα της καθημερινότητας των γυναικών και μεταφέρει τις κοινές εμπειρίες καταπίεσής τους. Επιπλέον, στην πλειοψηφία του αξιοποιεί πρακτικές και στρατηγικές που παραπέμπουν στο σεξιστικό χιούμορ. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται χρήση αυτοσαρκαστικής γλώσσας και σεξιστικών στερεοτυπικών αναπαραστάσεων που στοχοποιούν τις διάφορες έμφυλες κατηγορίες. Η πρακτική αυτή έχει καταγραφεί στην βιβλιογραφία ως πρακτική που δημιουργεί αμφισημίες ως προς τον στόχο/ τους στόχους του χιούμορ και πιθανότατα συσκοτίζει τις προθέσεις των διαχειριστριών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
γυναικείο χιούμορ, φεμινιστικό χιούμορ, σεξιστικό χιούμορ, Κειμενική Θεωρία για το Χιούμορ, στερεότυπα, διχαστικό χιούμορ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
83
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΚΑΡΑΝΔΙΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο