Προγνωστική και προβλεπτική σημασία μορίων επιγενετικής τροποποίησης σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3395374 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ανδρικοπούλου Αγγελική
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ζαγουρή Φλώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαϊδόπουλος Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπάμιας Αριστοτέλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λιόντος Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θωμάκος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαδημητρίου Χρήστος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγνωστική και προβλεπτική σημασία μορίων επιγενετικής τροποποίησης σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Προγνωστική και προβλεπτική σημασία μορίων επιγενετικής τροποποίησης σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών»
Περίληψη:
ΥΠΟΒΑΘΡΟ: Η ακετυλίωση των ιστονών είναι μία από τις κύριες επιγενετικές διερ-γασίες και καταλύεται από τις ακετυλοτρανσφεράσες των ιστονών (HATs), τις αποακε¬τυλάσες των ιστονών (HDACs) και τις bromodomain and extra-terminal (BET) domain πρωτεΐνες που λειτουργούν ως «αναγνώστες» της ακετυλίωσης. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της ομάδας των BET πρωτεϊνών είναι η πρωτεΐνη BRD4 που ρυθμίζει την έκφραση πολλών ογκογονιδίων όπως του MYC, πολλών επιδιορθωτικών γονιδίων του DNA όπως των BRCA1 και RAD51 και είναι υπεύθυνη για την έναρξη της μεταγραφής μέσω ενεργοποίησης του παράγοντα επιμήκυνσης θετικής μεταγραφής b (PTEF-b) και άρα της RNA πολυμεράσης II. Η συμμετοχή αυτή των BET πρωτεϊνών και ιδιαίτερα του BRD4 στην ογκογένεση οδήγησε στην δημιουργία νέων φαρμάκων, των BET αναστολέων που βρίσκονται σε μελέτες φάσης I/II στον καρκίνο ωοθηκών. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η συσχέτιση της έκφρασης του BRD4 τόσο σε επίπεδο γονιδίου όσο και σε επίπεδο πρωτεΐνης με την επιβίωση ασθενών με ορώδες καρκίνωμα ωοθηκών υψηλής κακοήθειας προχωρημένου σταδίου.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Έγινε συλλογή ασκιτικού υγρού από 28 ασθενείς με υψηλής κακοήθειας ορώδες καρκίνωμα ωοθηκών (HGSC) προχωρημένου σταδίου IIIC/IV είτε κατά την διαγνωστική / θεραπευτική παρακέντηση είτε κατά την λαπαροσκόπηση στο Νοσοκο¬μείο «Γ.Ν.Αλεξάνδρα» προ της λήψης θεραπείας. Εν συνεχεία, το ασκιτικό υγρό φυγο¬κεντρήθηκε και αναλύθηκε για έκφραση των γονιδίων BRD4 και GAPDH με την μέθο¬δο της RT-qPCR καθώς επίσης και για την μέτρηση της πρωτεΐνης BRD4 με ανοσοεν¬ζυμική μέθοδο (ΕLISA). Ακολούθως, έγινε συσχέτιση της έκφρασης του γονιδίου και της πρωτεΐνης BRD4 τόσο με τη συνολική επιβίωση όσο και με το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου στο ένα και στα δύο έτη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Οι ασθενείς με μέση / υψηλή έκφραση του γονιδίου BRD4 παρου-σιάζουν καλύτερη μέση συνολική επιβίωση στους 12 μήνες συγκριτικά με την χαμηλή έκφραση (10.4 μήνες (95% CI; 9.0 – 11.8) έναντι 6.3 μήνες (95% CI; 3.3 – 9.3) (P = 0,008). Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και στα δύο έτη ωστόσο μη στατιστικά σημαντική (18.5 μήνες (95% CI; 14.8 – 22.2) έναντι 10.3 μήνες (95% CI; 3.3 – 17.3) (P = 0,065). Αναφορικά με το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου (PFS), η μέση / υψηλή έκφραση του γονιδίου BRD4 σχετίστηκε με καλύτερη πρόγνωση τόσο στο ένα (9.8 έναντι 5.6 μήνες; P = 0,03) όσο και στα δύο έτη (13.1 έναντι 6.9 μήνες; P = 0,048). Εν συνεχεία μελετήθηκαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης BRD4 και παρατηρήθηκε η αντί¬στροφη σχέση. Τα υψηλά επίπεδα BRD4 στην ELISA σχετίστηκαν μη σημαντικά με χειρότερη πρόγνωση στο ένα (P=0.3) και στα δύο έτη (P=0.56). Αξίζει να σημειωθεί πως η έκφραση του γονιδίου BRD4 φαίνεται να έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την έκφραση της πρωτεΐνης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η μέση / υψηλή έκφραση του γονιδίου BRD4 συνδέεται με καλύ-τερη επιβίωση στους ασθενείς με HGSC προχωρημένου σταδίου. Αντίστροφα, σε επί¬πεδο πρωτεΐνης η υψηλή έκφραση της πρωτεΐνης BRD4 φάνηκε να σχετίζεται με χειρό¬τερη πρόγνωση συγκριτικά με τη μέση / χαμηλή έκφραση. Η έκφραση του BRD4 είτε σε επίπεδο πρωτεΐνης είτε σε επίπεδο γονιδίου φαίνεται πως σχετίζεται με την πρόγνω¬ση και μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο με τους BET αναστολείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος ωοθηκών, Επιγενετικές τροποποιήσεις, Ακετυλίωση ιστονών, BET πρωτεΐνες, Αναστολείς BET πρωτεϊνών, Γονίδιο BRD4
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
86