Εξερευνώντας τα κητώδη : Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τη ζωή των θαλάσσιων γιγάντων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395474 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-04
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μιχελινάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ντρίνια Χαρά Καθηγήτρια Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Μπακοπούλου Αθανασία Ε.Δ.Ι.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εξερευνώντας τα κητώδη : Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τη ζωή των θαλάσσιων γιγάντων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εξερευνώντας τα κητώδη : Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για τη ζωή των θαλάσσιων γιγάντων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
Περίληψη:
Η επιστημονική προσέγγιση των κητωδών, από την εποχή του Αριστοτέλη και του Πλίνιου, κατέγραψε τα χαρακτηριστικά και την κοινωνική οργάνωσή τους, αποτυπώνοντας μια εξελικτική πορεία διάρκειας περίπου 55 εκατομμυρίων ετών. Ο ρόλος των κητωδών αποδεικνύεται πολύτιμος ,αφού συνεισφέρουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα ενώ λειτουργούν ταυτόχρονα ως αποθηκευτές άνθρακα και σημαντικοί λιπαντές των ωκεανών. Η συμβολή τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Παγκοσμίως, τα κητώδη αντιμετωπίζουν απειλές από την ανθρωπογενή επίδραση, συμπεριλαμβανομένων κυνηγιού, αλιείας, συγκρούσεων με πλοία, παγίδευσης σε δίχτυα αλιείας, θαλάσσιας ρύπανσης και επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επισημαίνεται η ανάγκη συνεχούς προστασίας των θαλάσσιων ειδών με έρευνα, προληπτικά μέτρα και στρατηγική διαχείριση. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) αποτελούν ζωτικό παράγοντα για τη διατήρηση των κητωδών, παρέχοντας ασφαλές περιβάλλον για αναπαραγωγή, διατροφή και μετακίνησή τους. Επιπλέον, η πρακτική του "whale watching" συμβάλλει στη διατήρηση των κητωδών αντικαθιστώντας τη φαλαινοθηρία και παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για τις τοπικές κοινότητες, ενώ παράλληλα προωθεί την ευαισθητοποίηση για την προστασία των κητωδών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες αναδεικνύονται ως κρίσιμα εργαλεία για τη δημιουργία ενεργού κοινού προς τη διατήρηση των κητωδών και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διατήρηση κητωδών, αιχμαλωσία κητωδών, προστασία κητωδών, απειλές κητωδών, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
227
Αριθμός σελίδων:
114