Συστηματική ανασκόπιση της χορήγησης κορτιζόνης σε ασθενείς με μονόπλευρη αιφνίδια απώλεια ακοής - Σύγκριση συστηματικής χορήγησης με ενδοτυμπανικές εγχύσεις.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395574 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαστή Χριστίνα-Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεξάνδρα Βασιλείου, Εξωτερική συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παύλος Μαραγκουδάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστηματική ανασκόπιση της χορήγησης κορτιζόνης σε ασθενείς με μονόπλευρη αιφνίδια απώλεια ακοής - Σύγκριση συστηματικής χορήγησης με ενδοτυμπανικές εγχύσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστηματική ανασκόπιση της χορήγησης κορτιζόνης σε ασθενείς με μονόπλευρη αιφνίδια απώλεια ακοής - Σύγκριση συστηματικής χορήγησης με ενδοτυμπανικές εγχύσεις.
Περίληψη:
Εισαγωγή:
Η μονόπλευρη αιφνίδια νευροαισθητηριακού τύπου απώλεια ακοής ιδιοπαθούς αιτιολογίας ορίζεται ως η πτώση του ουδού ακοής ≥30dB, σε τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες συχνότητες που εμφανίζεται εντός τριών ημερών. Αποτελεί ωτολογικό επείγον και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν υπάρχουν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη στρατηγική ίασης της νόσου. Ως θεραπευτικό σχήμα χρησιμοποιούνται τα στεροειδή με την μορφή ενδοτυμπανικών εγχύσεων και η χορήγησή τους με συστηματικό τρόπο. Σκοπός της μελέτης είναι η σύγκριση της αποτελεσματικότητας των δυο μεθόδων ως αρχική θεραπεία.
Μεθοδολογία:
Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά σχετικά με το θέμα σε τρεις βάσεις δεδομένων, PubMed, Cochrane, Google Scholar έγινε αναζήτηση με σκοπό την ανεύρεση κλινικών μελετών από το 2009 και έπειτα. Περιγράφονται τα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού για την ανασκόπηση αυτή. Οι μελέτες που εξαιρέθηκαν αφορούν θεραπευτικά πρωτόκολλα που συνδυάζουν τις δύο μεθόδους μαζί ως αρχική θεραπεία ή τις ενδοτυμπανικές εγχύσεις ως θεραπεία σωτηρίας ή χρησιμοποιούν επιπλέον άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως το υπερβαρικό οξυγόνο ή φαρμακολογικές ουσίες όπως τα αντιικά φάρμακα, μελέτες με δείγμα πληθυσμού να πάσχουν από χρόνια νοσήματα που αντενδείκνυται η χρήση των συστηματικών στεροειδών, όπως ΣΔ, ΑΥ, ΧΝΑ ή προϋπάρχουσα παθολογία του ωτός ή νόσο αιτιώμενη σε παθολογική οντότητα που προκαλεί αιφνίδια απώλεια ακοής και σαφώς οι μελέτες αυτές να πραγματοποιούνται μόνο σε ενήλικες ασθενείς με διαθέσιμα τα άρθρα στην αγγλική γλώσσα. Από την συστηματική μελέτη προκύπτουν 13 άρθρα για περεταίρω ανάλυση.
Αποτελέσματα:
Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του σχεδιασμού της κάθε μελέτης και των αποτελεσμάτων αναλυτικά και έπειτα επιγραμματικά με τη βοήθεια πινάκων. Η αποτελεσματικότητα των δυο μεθόδων αξιολογείται ως προς τη συχνότητα, τον ουδό ακοής μετά την θεραπεία και το ρυθμό ανάκαμψης της νόσου με την βοήθεια PTA κυρίως. Τα πιο ευρέος χρησιμοποιούμενα κριτήρια αξιολόγησης των ουδών ακοής είναι τα Siegel και τα Furuhashi. Στα σημαντικότερα αποτελέσματα παρουσιάζεται ότι οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις σε σύγκριση με την συστηματική χορήγηση πλεονεκτούν ως προς τον ουδό ακοής και το ρυθμό ανάκαμψης σε 3 μελέτες με σημαντικά στατιστική διαφορά. Επίσης η μακροχρόνια χρήση της μεθόδου των ΙΤΙ εμφανίζει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια μελέτη και σε άλλη μια φαίνεται να βοηθά στις καμπύλες του PTA με μειούμενη και αυξανόμενη κλίση ως προς την συχνότητα.
Συζήτηση:
Απαντώντας τις επιμέρους ερωτήσεις του θέματος παρουσιάζεται πως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την έναρξη της αγωγής είναι συνήθως λιγότερο από 14 ημέρες. Ως θεραπευτικό σχήμα για την συστηματική αγωγή προτιμάται η πρεδνιζολόνη 60mg και η δεξαμεθαζόνη 5mg/ml για τις ενδοτυμπανικές εγχύσεις στα πλαίσια δύο εβδομάδων. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι ενδοτυμπανικές εγχύσεις είναι ισάξιες σε σύγκριση με την συστηματική χορήγηση σε 8 μελέτες και σε 5 φάνηκε να υπερτερούν ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής επιλογής. Παρουσιάζεται βελτίωση στις χαμηλές συχνότητες του τονικού ακοογράμματος και στις δύο ομάδες ασθενών. Παράγοντες περιορισμού των μελετών είναι ο μικρός αριθμός δείγματος, η απουσία ομάδας ελέγχου και πραγματοποίηση μη τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης.
Συμπέρασμα:
Συνοψίζοντας και οι δύο μέθοδοι φέρουν πλεονεκτήματα, με υπεροχή της μεθόδου των ενδοτυμπανικών εγχύσεων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διενέργεια περεταίρω κλινικής έρευνας για την ενίσχυση του αποτελέσματος αυτού ως αρχική θεραπεία στην μονόπλευρη αιφνίδια απώλεια ακοής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μονόπλευρη αιφνίδια απώλεια ακοής ιδιοπαθούς αιτιολογίας, Ενδοτυμπανικές εγχύσεις, Θεραπεία, Κορτικοστεροειδή, Στεροειδή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
40
Masti_Christina_Despoina_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο