Χαρακτηριστικά παραβατών ανήλικων ή νεαρών ενηλίκων χρηστών ουσιών που εντάσσονται στο συμβουλευτικό Πρόγραμμα της Μονάδας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395685 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-08
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σκουμπουρδή Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζαβέλλας Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηριστικά παραβατών ανήλικων ή νεαρών ενηλίκων χρηστών ουσιών που εντάσσονται στο συμβουλευτικό Πρόγραμμα της Μονάδας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηριστικά παραβατών ανήλικων ή νεαρών ενηλίκων χρηστών ουσιών που εντάσσονται στο συμβουλευτικό Πρόγραμμα της Μονάδας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ψυχολογικές ευαλωτότητες των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων συχνά οδηγούν στην υιοθέτηση συμπεριφορών υψηλού κινδύνου (εγκληματικές πράξεις, αντικοινωνική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών) με αποτέλεσμα αρκετές φορές να έρχονται αντιμέτωποι με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Για την ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών υψηλού κινδύνου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ατομικοί, οι οικογενειακοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη διερευνά τα χαρακτηριστικά των παραβατών ανήλικων και νεαρών ενηλίκων χρηστών ουσιών, οι οποίοι προσεγγίζουν τη Μονάδα Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Αθήνα ύστερα από σύλληψη ή παραπομπή. Ο στόχος της είναι κυρίως η μελέτη του οικογενειακού και εκπαιδευτικού τους ιστορικού, καθώς και το ιστορικό τους σε παραβατική συμπεριφορά.

Μεθοδολογία: Μέθοδος προοπτικής - αναδρομικής συλλογής δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 116 ατόμων ηλικίας 13-25 ετών (101 αγόρια και 15 κορίτσια) με μέση ηλικία τα 17,5 έτη (SD= 2,9 έτη), οι οποίοι προσήλθαν στη Μονάδα Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Αθήνα ύστερα από σύλληψη ή προσαγωγή ή απλά από παραπομπή από Τμήμα Ασφαλείας ή από οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ή παραπομπή από διάφορες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στο πεδίο ή/και από άλλους εξυπηρετούμενους της Μονάδας. Το ερευνητικό εργαλείο συλλογής στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε είναι το βιοψυχοκοινωνικό ιστορικό (κοινωνικό-ιστορικό) της Μονάδας.

Αποτελέσματα: Όλοι οι συμμετέχοντες διέμεναν στο νομό Αττικής και ήταν άγαμοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άντρες (87,1%) με μέση ηλικία των συλληφθέντων ατόμων τα 17 έτη (SD=2,8 έτη). Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη (90,5%). Από τη σύγκριση μεταξύ συλληφθέντων και μη συλληφθέντων παραβατών χρηστών ουσιών δεν βρέθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές στα χαρακτηριστικά τους πέραν των ακόλουθων στοιχείων. Συγκεκριμένα, σημαντικό ποσοστό του συλληφθέντων ατόμων (93,8%) φαίνεται να αντιμετώπιζε γενικότερα νομικά θέματα τα τελευταία 3 χρόνια. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων των συλληφθέντων ατόμων ήταν απόφοιτοι Λυκείου (65,3% ο πατέρας και 58,9% η μητέρα), ενώ οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας τους είναι κατά κύριο λόγο ανύπαρκτες –συγκρουσιακές ή τυπικές καλές (55%). Επιπροσθέτως, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας φαίνεται ότι σχετίζονται θετικά με την πραγματοποίηση σύλληψης των νεαρών ατόμων.

Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να συμβάλλει στη κατανόηση των σημερινών ανήλικων και νεαρών ενηλίκων παραβατών χρηστών ουσιών. Τα ευρήματα που προκύπτουν καταδεικνύουν πως οι ανήλικοι και νεαροί ενήλικες παραβάτες χρήστες ουσιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της ηλικίας τους, καθώς φαίνεται να έρχονται αντιμέτωποι σε κάποιο βαθμό με δυσκολίες σε κάποιο ατομικό ή οικογενειακό ή περιβαλλοντικό επίπεδο. Γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για υιοθέτηση πρακτικών έγκαιρης παρέμβασης με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας τόσο των παραβατών χρηστών όσο της ίδιας της κοινωνίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Nεανική παραβατικότητα, Χρήση ουσιών, Παράγοντες κινδύνου, Οικογενειακές σχέσεις, Σχολείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ ΕΛΕΝΗ_ΤΕΛΙΚΟ.pdf
770 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.