Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με εξάρτηση στο αλκοόλ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395809 33 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αθανασίου Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Δικαίος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Καλλιόπη, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με εξάρτηση στο αλκοόλ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές ύπνου και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με εξάρτηση στο αλκοόλ
Περίληψη:
Εισαγωγή : Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ένα μείζον πρόβλημα το οποίο φαίνεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου. Μία επιζήμια κατάσταση είναι η διαταραχή του ύπνου που φαίνεται να προκαλεί το αλκοόλ, έχοντας άμεσες επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, έρευνες έχουν δείξει να υπάρχει υψηλός επιπολασμός της διαταραχής του ύπνου σε εξαρτημένα άτομα από το αλκοόλ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, με την αυπνία να είναι ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα.

Σκοπός : Επιχειρήθηκε η διερεύνηση τυχόν ύπαρξης διαταραχών ύπνου σε άτομα με κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ και κατά πόσο επηρεάζονται διάφορες παράμετροι στην ποιότητα ζωής τους.

Μέθοδος : Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη σε δείγμα 80 ατόμων εκ των οποίων οι 40 ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ (και αναζήτησαν βοήθεια από τον συμβουλευτικό σταθμό των αλκοολικών του 18 Άνω) και 40 τυχαίο δείγμα σύγκρισης. Η μελέτη διενεργήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023. Για την ανίχνευση παθολογικής χρήσης αλκοόλ χορηγήθηκε το Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT), για την διερεύνηση διαταραχών ύπνου χορηγήθηκαν οι Κλίμακες Epworth (ESS) και Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) και τέλος για την ανίχνευση καλής ποιότητας ζωής ή μη χορηγήθηκε το World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF).

Αποτελέσματα : Η μελέτη έδειξε άμεση συσχέτιση του αλκοόλ με διαταραχή του ύπνου, με την υπνηλία να είναι το βασικότερο σύμπτωμα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες. Σχετικά με την ποιότητα ζωής των εξαρτημένων, αυτή βρέθηκε σημαντικά μειωμένη, ειδικότερα στις κλίμακες που αφορούν την σωματική υγεία, την ψυχολογική υγεία και τις κοινωνικές σχέσεις. Επίσης εντυπωσιακό εύρημα είναι η επικίνδυνη χρήση αλκοόλ από τα άτομα που δεν ήταν εθισμένα, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την γιγάντωση του προβλήματος της κατάχρησης αλκοόλ.

Συμπεράσματα : Συμπερασματικά η παρούσα εργασία επιχειρεί να συμβάλει στην ανίχνευση διαταραχών ύπνου σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ και πώς αυτό έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Τα ευρήματα που προκύπτουν καταδεικνύουν ότι αυτός ο πληθυσμός είναι αρκετά ευάλωτος σε αυτές τις διαταραχές και χρειάζεται άμεση υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εξάρτηση από το αλκοόλ, Εθισμός στο αλκοόλ, Αλκοολισμός, Διαταραχές ύπνου, Επιπολασμός, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
72
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο