Ηγεσία και Φύλο: Παραδοχές των σύγχρονων οργανισμών υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395876 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Εκπαίδευση Ενηλίκων - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Δια βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κοτσολάκου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ - Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ - Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
ΝΙΚΟλΑΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηγεσία και Φύλο: Παραδοχές των σύγχρονων οργανισμών υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηγεσία και Φύλο: Παραδοχές των σύγχρονων οργανισμών υπό το πρίσμα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τις αντιλήψεις που έχουν οι εργαζόμενες γυναίκες σε ελληνικούς οργανισμούς σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στους οργανισμούς και τους ρόλους των φύλων. Εστιάζοντας τόσο σε οργανισμούς του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα με τουλάχιστον 50 υπαλλήλους προσωπικό, η μελέτη στοχεύει να εμβαθύνει την κατανόηση των ριζωμένων πεποιθήσεων που κυριαρχούν στις γυναίκες. Αυτή η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας για τους/τις εκπαιδευτές/τριες ενηλίκων που είναι επιφορτισμένοι/ες με την ανάπτυξη προγραμμάτων σε αυτά τα περιβάλλοντα, καθώς επηρεάζει τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσμένων παρεμβάσεων.
Η έρευνα στοχεύει στη διερεύνηση των αντιλήψεων των γυναικών εργαζομένων σε σύγχρονους ελληνικούς οργανισμούς αναφορικά με το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, δια μέσου της χορήγησης σχετικού ερωτηματολογίου και με στόχο τον προσδιορισμό των παραγόντων που οδηγούν στο φαινόμενο. Στη μελέτη συμμετείχαν 61 εργαζόμενες τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα, ηλικίας 18-60 ετών. Τα βασικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της γυάλινης οροφής στο χώρο εργασίας στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται τους παράγοντες που οδηγούν στο φαινόμενο της γυάλινης οροφής κυρίως ως κοινωνικούς / οργανωσιακούς και λιγότερο ως προσωπικούς
Αυτή η εργασία συμβάλλει στην ευρύτερη έρευνα σχετικά με συγκεκριμένες πεποιθήσεις που σχετίζονται με την πρόοδο των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους.
H μελέτη υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική ανέλιξη, ιδιαίτερα όσον αφορά το φαινόμενο της γυάλινης οροφής. Προτείνει την εκπαίδευση ενηλίκων ως μέσο για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, προωθώντας την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή στις αντιλήψεις για το ρόλο του φύλου εντός των οργανισμών, ενισχύοντας έτσι μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ηγεσία και φύλο, εκπαίδευση ενηλίκων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
157
Αριθμός σελίδων:
124
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία - Μαρία Κοτσολάκου.pdf
25 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.