Μεταγγισιοθεραπεία σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395937 24 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπουλά Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριάννα Πολίτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταγγισιοθεραπεία σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταγγισιοθεραπεία σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία και μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ) και μυελοδυσπλαστικά νεοπλάσματα (ΜΔΣ) πολύ συχνά χρειάζονται μετάγγιση με παράγωγα αίματος, κυρίως συμπυκνωμένα ερυθρά (ΣΕ) και αιμοπετάλια (PLT). Η μεταγγισιοθεραπεία δεν είναι άμοιρη παρενεργειών, έχει υψηλό κόστος και δυσκολίες στην εφαρμογή της. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κλινικών συνθηκών υπάρχει η τάση υιοθέτησης μιας περιοριστικής στρατηγικής στις μεταγγίσεις.
ΜΕΘΟΔΟΙ Προκειμένου να διερευνήσουμε τα σύγχρονα δεδομένα μεταγγισιοθεραπείας σε ΟΜΛ και ΜΔΣ οργανώσαμε αναζήτηση μελετών στην National Library of Medicine μέσω της μηχανής PubmedPubmed, στον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-link) και στις βιβλιογραφικές αναφορές των δημοσιευμένων άρθρων που ανασύρθηκαν.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αναλύθηκαν 36 μελέτες: οι 15 ήταν προοπτικές, οι 10 τυχαιοποιημένες, οι 4 αναδρομικές, οι 5 ανασκόπησης, οι 5 μετααναλύσεις, οι 5 μελέτες παρατήρησης-καταγραφής, οι περισσότερες στα πλαίσια εθνικών ή διεθνών αρχείων καταγραφής, 1 δημοσκόπηση μεταξύ ιατρών και 1 μελέτη καθορισμού οδηγιών μετάγγισης με την μέθοδο Delphi. Επίσης αναλύθηκαν 4 άρθρα που περιλάμβαναν συστάσεις για την μετάγγιση με ΣΕ ασθενών με ΟΜΛ και ΜΔΣ, 2 άρθρα με συστάσεις για την μετάγγιση ασθενών τόσο με ΣΕ όσο και με PLT και 3 άρθρα με συστάσεις για μετάγγιση μόνο με PLT.
Oι 7 μελέτες αφορούσαν την μετάγγιση με ΣΕ σε ασθενείς με ΟΜΛ και ΜΔΣ που είχαν υποβληθεί σε εντατική χημειοθεραπεία ή/και σε αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών (HSCT). Συνηγορούσαν στην μη κατωτερότητα μιας περιοριστικής στρατηγικής μετάγγισης (Hb<7gr/dl), που παράλληλα μείωνε τον αριθμό των μεταγγιζόμενων μονάδων. Oι 10 μελέτες-με μικρό αριθμό συμμετεχόντων ανά μελέτη- αφορούσαν την μετάγγιση με ΣΕ ασθενών με ΟΜΛ και ΜΔΣ που δεν υποβάλλονταν σε εντατική θεραπεία και έδειξαν δυσκολία στην συμμόρφωση με συγκεκριμένα όρια Hb και αρνητική επίδραση της πυκνότητας των μεταγγίσεων στην επιβίωση ελεύθερη νόσου (PFS).
Έντεκα (11) μελέτες ασχολήθηκαν με την μετάγγιση των ασθενών με ΟΜΛ και ΜΔΣ με PLT και υποστήριξαν την προφυλακτική μετάγγιση με PLT σε ασθενείς υπό εντατική χημειοθεραπεία, την θεραπευτική μετάγγιση σε όσους υποβάλλονταν σε αυτόλογη, ενώ υπήρχε κακή συμμόρφωση με τα χαμηλά όρια αιμοπεταλίων. Από τις 2 μελέτες που ασχολήθηκαν με την μετάγγιση με FFP σε μία φάνηκε να προστατεύουν από φλεβοαποφρακτική νόσο του ήπατος όσους υποβάλλονται σε αλλογενή HSCT. Oι 6 μελέτες αφορούσαν την επίδραση της μεταγγισιοθεραπείας στην QoL των ασθενών με αυτά τα νοσήματα και έδειξαν μη κατωτερότητα μιας περιοριστικής στρατηγικής σε όσους λάμβαναν εντατική θεραπεία, βελτίωση της QoL με υψηλότερες τιμές Hb σε όσους ήταν σταθεροί, αλλά δεν λάμβαναν θεραπεία και καμμία επίδραση της μετάγγισης σε ασθενείς τελικού σταδίου.
Οι δημοσιευμένες οδηγίες, αν και στηρίζονται στα ίδια δεδομένα, έχουν αρκετές ασυμφωνίες. Οι περισσότερες προτείνουν σε ασθενείς με ΟΜΛ και ΜΔΣ υπό εντατική θεραπεία την περιοριστική στρατηγική μετάγγισης με ΣΕ (με βάση τιμή Ηb=7-8gr/dl), με συνεκτίμηση των συμπτωμάτων, και την προφυλακτική μετάγγιση με PLT με όριο που τροποποιείται σε κάθε μελέτη, ανάλογα με τις κλινικές συνθήκες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η αποτελεσματικότητα της μεταγγισιοθεραπείας σε ασθενείς με ΟΜΛ και ΜΔΣ δεν είναι αυταπόδεικτη. Η τιμή της Hb και των PLT ως όρια για να χορηγηθεί μετάγγιση με παράγωγα αίματος δεν είναι αρκετή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Υπάρχει ανάγκη για εξατομίκευση της θεραπείας με ενσωμάτωση ερωτηματολογίων μέτρησης QoL και αιμορραγικού κινδύνου κατά την διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξεία μυελογενής λευχαιμία, Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, Μετάγγιση, Ποιότητα ζωής, Αιμοσφαιρίνη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
167
Αριθμός σελίδων:
74
ΠΤΥΧΙΑΚΗ Άννα Μπουλά 7450122100022.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο