Διερεύνηση της σχέσης της αυτοτραυματικής αυμπεριφοράς με τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων και την τραυματική εμπειρία της πανδημίας COVID-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396433 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πιλαφά Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαρά Τζαβάρα, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης της αυτοτραυματικής αυμπεριφοράς με τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων και την τραυματική εμπειρία της πανδημίας COVID-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της σχέσης της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς με τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων και την τραυματική εμπειρία της πανδημίας COVID-19
Περίληψη:
Θεωρητικό Υπόβαθρο: Ο αυτοτραυματισμός των εφήβων έχει αναδειχθεί ως ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα ψυχικής υγείας λόγω των συνακόλουθων δυσμενών επιπτώσεων τόσο στην ψυχική τους ευημερία όσο και στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.
Σκοπός: Η διερεύνηση της σχέσης της αυτοτραυματικής συμπεριφοράς με τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων και την τραυματική εμπειρία της πανδημίας COVID-19 αποτέλεσε τον σκοπό της παρούσας συγχρονικής μελέτης.
Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διακρατικής Μελέτης "Psychosocial problems of 13-16 year-olds before and during the recovery phase of the COVID-19 pandemic" του Child and Adolescents Mental Health Study (GCAMHS) network. Συνολικά, 5612 (13,42 ± 0,96 ) έφηβοι συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών - Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ) και η Αναθεωρημένη Κλίμακα Επίδρασης Γεγονότων - Children’s Revised Impact of Event Scale-8 (CRIES-8). Η αυτοτραυματική συμπεριφορά των εφήβων αξιολογήθηκε με μία ερώτηση αυτοαναφοράς. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, οι στρεσογόνες εμπειρίες στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και η αυτοκτονικότητα.
Αποτελέσματα: Oι έφηβοι με αυξανόμενα συναισθηματικά, συμπεριφορικά προβλήματα και προβλήματα με συνομηλίκους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοτραυματικής συμπεριφοράς σε σχέση με τους εφήβους που δεν εμφάνιζαν τα εν λόγω προβλήματα (p<0,05 για όλες τις συγκρίσεις). Επιπλέον, οι έφηβοι με αυξανόμενα διεισδυτικά συμπτώματα σχετικά με την τραυματική εμπειρία της πανδημίας COVID-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλέκονται σε αυτοτραυματική συμπεριφορά σε σχέση με όσους δεν παρουσίαζαν αντίστοιχα συμπτώματα (OR=1,03, 95% ΔΕ [1,01, 1,05]). Ωστόσο, καμία από τις στρεσογόνες εμπειρίες της πανδημίας COVID-19 δεν φάνηκε να επιδρά σημαντικά στον αυτοτραυματισμό των εφήβων (p>0,05 για όλες τις συγκρίσεις). Τέλος, το γυναικείο φύλο, ο αυτοκτονικός ιδεασμός και το ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας επιδρούσαν επιβαρυντικά στην αυτοτραυματική συμπεριφορά (p<0,05 για όλες τις συγκρίσεις).
Συμπεράσματα : Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυτοτραυματισμός των εφήβων σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ψυχική τους υγεία και επομένως κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτοτραυματική συμπεριφορά, Εφηβεία, Συναισθηματικά/συμπεριφορικά προβλήματα, Διεισδυτικά συμπτώματα, Πανδημία COVID-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
255
Αριθμός σελίδων:
117
Pilafa_Efrosyni_MSc_pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο