The effect of mandibular third molars on crowding of mandibular teeth, in patients with or without previous orthodontic treatment: a systematic review and meta-analysis.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396475 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ορθοδοντική
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παληκαράκη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωσήφ Σηφακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ.
Δημήτριος Χαλαζωνίτης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Αναστασία Μητσέα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The effect of mandibular third molars on crowding of mandibular teeth, in patients with or without previous orthodontic treatment: a systematic review and meta-analysis.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των τρίτων γομφίων της κάτω γνάθου στον πρόσθιο συνωστισμό της κάτω γνάθου, σε ασθενείς με/χωρίς προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία :συστηματική ανασκόπηση και μετά ανάλυση.
Περίληψη:
Σκοπός: Η συμμετοχή των κάτω τρίτων γομφίων στον δευτερογενή συνωστισμό και την κλίση των δοντιών παραμένει αμφιλεγόμενη.Έχει παρατηρηθεί αύξηση του συνωστισμού στους εφήβους και τους νέους ενήλικες μεταξύ 13-26 ετών, κατα την περίοδο ανατολής των τρίτων γομφίων. Πολλοί ορθοδοντικοί συνήθιζαν να παραπέμπουν τους ασθενείς τους να αφαιρέσουν προληπτικά τους τρίτους γομφίους προς αποφυγή του δευτερογενή συνωστισμού των πρόσθιων δοντιών και την υποτροπή της ορθοδοντικής θεραπείας. Ωστόσο έχει βρεθεί επίσης ότι ο δευτερογενής συνωστισμός είναι ένα πολυπαραγοντικά φαινόμενο και ότι οι αιτιολογικοί του παράγοντες διαφέρουν μεταξύ των ατόμων.
Ο σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η αξιολόγηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης σχετικά με τον ρόλο των τρίτων γομφίων της κάτω γνάθου στο συνωστισμό των πρόσθιων δοντιών, σε ασθενείς με ή/και χωρίς προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία. Οι δευτερεύουσες εκβάσεις (secondary outcomes) περιελάμβαναν μεταβολές στο εύρος και μήκος του κάτω οδοντικού τόξου.

Υλικά και Μέθοδοι: Η αναζήτηση διενεργήθηκε στις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus, Proquest και Google Scholar, μέχρι τον Απρίλιο 2022. Συμπεριελήφθησαν μελέτες που αξιολογούσαν τον ρόλο των τρίτων γομφίων της κάτω γνάθου στον συνωστισμό των κάτω πρόσθιων δοντιών, σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, με παρόντες τρίτους γομφίους της κάτω γνάθου (έγκλειστους, ημιέγκλειστους, που έχουν ανατείλει). Για την καταγραφή των απαραίτητων πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν προκαθορισμένα έντυπα συλλογής δεδομένων στα οποία καταγράφονταν οι εξής πληροφορίες:ο πρώτος συγγραφέας, η ηλικία, το είδος της μελέτης, αν είχε γίνει προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία, το μέγεθος του δείγματος, η παρουσία τρίτων γομφίων, τα εργαλεία ανάλυσης, ο τρόπος μέτρησης του συνωστισμού,τα αποτέλεσμα της μελέτης. Η εκτίμηση του κινδύνου μεροληψίας έγινε με την χρήση του “ROBINS-I” (RoB) assessment tool .

Αποτελέσματα: Συνολικά 13 μελέτες συμπεριελήφθησαν στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση. Οι περισσότερες από αυτές παρουσίαζαν μέτριο κίνδυνο μεροληψίας ενώ οι υπόλοιπες υψηλό. Ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων ήταν 1342 από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες. Όλες οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ήταν μελέτες παρατήρησης. Για την μέτρηση του συνωστισμού χρησιμοποιήθηκαν πανοραμικές, πλάγιες κεφαλομετρικές ακτινογραφίες, εκμαγεία και αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης. Ο συνωστισμός ποσοτικοποιήθηκε με τον δείκτη του Little στις περισσότερες μελέτες ενώ ορισμένες χρησιμοποίησαν την ανάλυση Lundstrom ή την αναλογία Ganss. Σε 4 μελέτες βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας κάτω τρίτων γομφίων και συνωστισμού των κάτω πρόσθιων δοντιών. Επτά από αυτές τις μελέτες συμπεριελήφθησαν στην ποσοτική ανάλυση. Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές μετα-αναλύσεις: για ασθενείς α) με ή β) χωρίς προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία και γ) σε συνδυασμό για ασθενείς με και χωρίς προηγούμενη ορθοδοντική θεραπεία. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και των τριών μετα-αναλύσεων, το μοντέλο τυχαίων επιδράσεων βρήκε στατιστικά σημαντικό όφελος για όσους δεν έχουν τρίτους γομφίους έναντι αυτών με τρίτους γομφίους, όσον αφορά στο συνωστισμό, στον δείκτη Little και στο μήκος του κάτω οδοντικού τόξου.
Συμπεράσματα: Οι κάτω τρίτοι γομφίοι πιθανόν να συμβάλλουν στη δημιουργία συνωστισμού της κάτω γνάθου και στη μείωση του μήκους του κάτω τόξου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί ο ρόλος των τρίτων γομφίων στο συνωστισμό των προσθίων δοντιών της κάτω γνάθου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόσθιος συνωστισμός, Δευτερογενής συνωστισμός, Τρίτοι γομφίοι, Υποτροπή, Συστηματική ανασκόπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
29
Palikaraki_Georgia_Master.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο