Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς ΤομείςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-16
Συγγραφέας:
Μουρλούκος Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής , Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δρ. Άννα Καρκάνη, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) , Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η αντίληψη του πλημμυρικού κινδύνου στον Ελληνικό χώρο μετά από μια καταστροφική πλημμύρα.»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η αντίληψη του πλημμυρικού κινδύνου στον Ελληνικό χώρο μετά από μια καταστροφική πλημμύρα.»
Περίληψη:
Οι πλημμύρες αποτελούν ένα από τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν την ανθρώπινη κοινωνία. Καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, η συχνότητα και η ένταση των πλημμυρών έχουν αυξηθεί, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό χώρο. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αναλυτική καταγραφή των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των πλημμυρών και η σύγκρισή τους με προηγούμενες περιόδους, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών .
Επιπτώσεις των Πλημμυρών: Οι πλημμύρες επηρεάζουν την οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη κοινωνία. Στον τομέα της οικονομίας, οι πλημμύρες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Οι απώλειες στη γεωργία μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές τροφίμων, ενώ η καταστροφή των υποδομών μπορεί να πλήξει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα μιας περιοχής. Επιπλέον, οι πλημμύρες μπορούν να επηρεάσουν την απασχόληση, καθώς πολλοί άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής αναστάτωσης που προκαλούν. Επίσης οι πλημμύρες μπορούν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως τη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, την διάβρωση των εδαφών με αποτέλεσμα την μείωση της γονιμότητάς τους καθώς και την καταστροφή των οικοσυστημάτων και τη μείωση της βιοποικιλότητας . Οι πλημμύρες, τέλος , μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη κοινωνία μέσω των ανθρώπινων απωλειών, της εξάπλωσης ασθενειών, της ψυχολογικής επίδρασης στους επιζώντες καθώς και της καταστροφής των υποδομών.
Η Κλιματική Αλλαγή και ο Ρόλος της Κοινής Αντίληψης: Η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πλημμυρών. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και έντονα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας οδηγεί σε πλημμύρες παράκτιων περιοχών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού. Οι πλημμύρες και η κλιματική αλλαγή απαιτούν συλλογική δράση και πρόληψη. Επιπλέον, η κοινή αντίληψη σχετικά με την κλιματική αλλαγή πρέπει να βελτιώνεται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών εκστρατειών για τη σημασία της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της προσαρμογής στις αλλαγές του κλίματος του πλανήτη Γη.
Η Κοινή Αντίληψη και η Σύγκριση με Προηγούμενες Περιόδους: Οι αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τις πλημμύρες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη πολιτικών καθώς και μέτρων προστασίας. Η αντίληψη του κοινού σχετικά με τις πλημμύρες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, το μορφωτικό επίπεδο και την εμπειρία των ατόμων. Έρευνες και δημοσκοπήσεις μπορούν να αναδείξουν αυτές τις διαφορές στην αντίληψη του κοινού. Είναι επίσης σημαντικό να συγκρίνουμε τις τρέχουσες αντιλήψεις με αυτές προηγούμενων περιόδων. Οι πλημμύρες δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι επιπτώσεις τους έχουν αυξηθεί με την κλιματική αλλαγή. Η σύγκριση αυτών των διαφόρων περιόδων μπορεί να αναδείξει πώς η επίγνωση της κρίσης έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς και μετά από ένα πολύ πρόσφατο καταστροφικό γεγονός (καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας κατά την διάρκεια του 2023) Το κλείσιμο αυτού του κειμένου αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση όσον αφορά τις επιπτώσεις των πλημμυρών. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί από εμάς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση συλλογικά και να επενδύσουμε στην πρόληψη, την προστασία και την προσαρμογή. Η κοινή αντίληψη και η διαρκής παρακολούθηση των επιπτώσεων των πλημμυρών είναι κρίσιμες για την εγκαθίδρυση της
iii
ασφάλειας και της ευημερίας μας σε αυτήν την εποχή της αβεβαιότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αντίληψη κινδύνου, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμυρικός Κίνδυνος
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
final Moyrloukos Stylianos.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.