Solar irradiation estimation through graphic processing unit techniques encompassing Urban Digital Twins

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396705 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Δεδομένων, Πληροφορίας και Γνώσης
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λαβδάκης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Κουμπαράκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Παναγιώτης Κοσμόπουλος, Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΑΑ
Δρ. Ιωάννης Παπουτσής, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Solar irradiation estimation through graphic processing unit techniques encompassing Urban Digital Twins
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της ηλιακής ακτινοβολίας σε αστικό περιβάλλον μέσω καρτών γραφικών και χρήση Αστικών Ψηφιακών Δίδυμων
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη διατριβή συνθέτει δύο κρίσιμες ενότητες που αποτελούν τον πυρήνα μιας εκτενούς μελέτης με επίκεντρο την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών (PV) συστημάτων στα αστικά περιβάλλοντα, επικεντρώνοντας στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης, διερευνάται το δυναμικό της ηλιακής ενέργειας, ως μια βιώσιμη εναλλακτική στα PV. Τονίζεται ο ρόλος των ηλιακών συστημάτων στην υποβοήθηση της διεθνούς κοινότητας στη μετάβαση προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2025. Η εισαγωγή ψηφιακών διδύμων, υφιστάμενων υπολογιστικών τεχνολογιών και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) υπογραμμίζονται ως καίρια στην βελτιστοποίηση της διανομής και διαχείρισης της ηλιακής ενέργειας στα αστικά περιβάλλοντα, ειδικά εντός της έννοιας των έξυπνων πόλεων.
Η διατριβή αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός υψηλής πιστότητας ψηφιακού διδύμου της Αθήνας για τη βελτίωση της ακρίβειας των εκτιμήσεων ηλιακής ακτινοβολίας στις αστικές στέγες, εκμεταλλευόμενη προηγμένες τεχνολογίες όπως τα GPU RTX tracing και το NVIDIA Omniverse USD. Δημιουργώντας και βαθμονομώντας συνθετικά δεδομένα έναντι πραγματικών μετρήσεων ηλιακής ακτινοβολίας, η μελέτη αυτή επιδιώκει να ξεπεράσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις παροχημένες μεθόδους εκτίμησης του ηλιακού δυναμικού, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αστικό ενεργειακό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα.
Επιπρόσθετα, επιχειρείται να επικυρωθεί μια απόδειξη εννοιολογικής εφαρμογής (PoC) για τη χρήση ψηφιακών διδύμων στην εκτίμηση της ηλιακής ακτινοβολίας, καινοτομώντας για τον αστικό σχεδιασμό και την ένταξη των συστημάτων PV στο δίκτυο ενέργειας. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ένα πιο αποτελεσματικό και ακριβές εργαλείο για τη διαχείριση της ηλιακής ενέργειας στα αστικά περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακά Δίδυμα, Εκτίμηση Ηλιακής Ακτινοβολίας με Χρήση Καρτών Γραφικών, Computer Vision, Βαθμονόμηση Πραγματικών και Συνθετικών Δεδομένων, NVIDIA USD Composer Omniverse
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
120
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.

Solar Irradiation Estimation through Graphic Processing Unit techniques encompassing Urban Digital Twins_Nikolaos_Lavdakis.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-17.