Εκτίμηση της έκβασης ασθενών με επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με προγραμματισμένη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396824 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τηλεμάχου Χαραλαμπία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΠΑΔΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της έκβασης ασθενών με επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με προγραμματισμένη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της έκβασης ασθενών με επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με προγραμματισμένη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης θεωρείται συχνά μια διαδικασία υψηλού κινδύνου, που σχετίζεται με ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας εντός 30 ημερών έως 14,0% και 2,0%, αντίστοιχα. Συνολικά, το 7% των ασθενών μετά την επέμβαση CABG θα βιώσουν περισσότερες από μία επισκέψεις στο ΤΕΠ ή επανεισαγωγής εντός 30  ημερών από την επέμβαση.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση της έκβασης των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε σχέση με αυτή των ασθενών μετά από προγραμματισμένη.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 125 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και νοσηλεύτηκαν στην καρδιοχειρουργική μονάδα και κλινική του Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» από 1/1/2022 έως 31/12/2022. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση ειδικά για τις ανάγκες της μελέτης κατασκευασμένου εντύπου συλλογής δεδομένων. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους φακέλους των ασθενών και καταγράφονταν δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά που αφορούσαν το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, και χαρακτηριστικά που αφορούσαν την επέμβαση. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS-25 και εφαρμόστηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες t-test, anova, x2-test και Pearson correlation. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο ≤5%.
Αποτελέσματα: Από τους 125 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη στο 44% η εισαγωγή τους ήταν επείγουσα και στο 79,2% ήταν άνδρες. Μετεγχειρητική σύγχυση παρουσίασε το 26,4%, πνευμονική εμβολή το 2,4%, διαταραχές αγωγιμότητας το 22,4%, αιμορραγία το 7,2%, επανεισαγωγή στο χειρουργείο το 6,4 % καρδιογενές shock το 2,4%, λοίμωξη το 5,6% κολπική μαρμαρυγή το 7,2%, και εμφύτευση βηματοδότη το 2,4%. Σε επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη συχνότερα υποβλήθηκαν οι ασθενείς με κλάσμα εξώθησης <50%, (p=0,002), είχαν μικρότερη ηλικία, (p=0,036) και συχνότερα υποβλήθηκαν σε Off Pump επέμβαση, (p=0,006). Σε σχέση με την έκβαση, θάνατος συχνότερα παρατηρήθηκε στην επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη, (p=0,003), σε ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης, (p=0,021), με παθολογικές τιμές ουρίας, προ και μετά χειρουργείου, (p<0,001), (p=0,002), κρεατινίνης μετά χειρουργείου, (p=0,034), σακχάρου προ χειρουργείου, (p=0,021), στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας74,4 vs 66,1, (p=0,023), με μεγαλύτερη διάρκεια μηχανικής υποστήριξης, (p=0,002), και διάρκεια καταστολής, (p=0,002).
Συμπέρασμα: Στην παρούσα εργασία ένα μεγάλο ποσοστό υποβλήθηκε σε επείγουσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη που αφορούσε συχνότερα άτομα νεότερης ηλικίας και ευθυνόταν για τη μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων. Εκτός του είδους της εισαγωγής και άλλοι κλινικοί παράγοντες ευθύνονταν για την κακή έκβαση των ασθενών
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aορτοστεφανιαία παράκαμψη, Kαρδιογενές shock, Kολπική μαρμαρυγή, Bηματοδότης, Xειρουργείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tilemaxou Charalambia Master.pdf
714 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.