Ανάλυση φαρμακοκινητικών δεδομένων με χρήση της αρχής του πεπερασμένου χρόνου απορρόφησης και διάλυσης με έμφαση σε φάρμακα βιοαπαλλαγής (biowaivers)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396847 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σιμιτόπουλος Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Μαχαίρας, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Παρασκευάς Δάλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Δημήτριος Ρέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση φαρμακοκινητικών δεδομένων με χρήση της αρχής του πεπερασμένου χρόνου απορρόφησης και διάλυσης με έμφαση σε φάρμακα βιοαπαλλαγής (biowaivers)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση φαρμακοκινητικών δεδομένων με χρήση της αρχής του πεπερασμένου χρόνου απορρόφησης και διάλυσης με έμφαση σε φάρμακα βιοαπαλλαγής (biowaivers)
Περίληψη:
Η έννοια του άπειρου χρόνου στην από του στόματος απορρόφηση φαρμάκων, που έχει ρίζες στην πρώιμη φαρμακοκινητική, διατυπώθηκε αρχικά από τον H. Dost το 1953, βασιζόμενος στη εξίσωση του H. Bateman (1908) για τη διάσπαση των πυρηνικών ισοτόπων. Αυτή η παραδοχή, που προϋποθέτει κινητική πρώτης τάξης, αποδείχθηκε φυσιολογικά αβάσιμη με την πάροδο των δεκαετιών, επηρεάζοντας σημαντικά την εξέλιξη της φαρμακοκινητικής, της βιοδιαθεσιμότητας και των δεικτών βιοϊσοδυναμίας. Η έννοια του πεπερασμένου χρόνου απορρόφησης ("Finite Absorption Time", F.A.T.) αναδύθηκε ως διορθωτικό παράδειγμα, οδηγώντας στην ανάπτυξη των φυσιολογικά βασισμένων μοντέλων φαρμακοκινητικής πεπερασμένου χρόνου ("Physiologically Based Finite Time Pharmacokinetic", PBFTPK). Η παρούσα διπλωματική εργασία εμβαθύνει στα θεωρητικά θεμέλια της έννοιας του F.A.T., διερευνώντας την εφαρμογή της σε διάφορα φάρμακα βιαπαλλαγής της Τάξης Ι του Βιοφαρμακευτικού Συστήματος Ταξινόμησης ("Biopharemaceutics Classification System", BCS). Εξετάζοντας και ταξινομώντας τα φάρμακα με βάση τις τιμές F.A.T., η μελέτη αυτή ρίχνει φως στις πιθανές εφαρμογές της στην έρευνα για την απορρόφηση φαρμάκων και στις κανονιστικές κατευθυντήριες γραμμές. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έννοιας F.A.T. στην αξιολόγηση των ρυθμών εισαγωγής φαρμάκων, στους υπολογισμούς του μέσου στοχαστικού χρόνου απορρόφησης, στις πληθυσμιακές αναλύσεις, στις in vitro-in vivo συσχετίσεις ("in vitro-in vivo correlations", IVIVC) και στις κατευθυντήριες γραμμές της βιοϊσοδυναμίας.

Επιπλέον, αυτή παρούσα αργασία προσπαθεί να επεκτείνει την κατανόηση του δυναμικού χαρακτήρα της διάλυσης των φαρμάκων μέσω της ανάπτυξης ενός Συστήματος Χρονικής Βιοφαρμακευτικής Ταξινόμησης ("Temporal-Biopharmaceutics Classification System", T-BCS). Το T-BCS συνδέει τον Πεπερασμένο Χρόνο Διάλυσης (F.D.T.) και τον Μέσο Χρόνο Διάλυσης (M.D.T.) για φάρμακα Τάξης I/III και τον Μέσο Χρόνο Διάλυσης για Κορεσμό (M.D.T.s.) για φάρμακα Τάξης II/IV. Μέσω γραφικής εκτίμησης ή προσαρμογής σε τροποποιημένα ήδη γνωστά μοντέλα διάλυσης σε πειραματικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τον λόγο Δόσης προς Διαλυτότητα (q) κανονικοποιημένο από τον πραγματικό όγκο του μέσου διάλυσης (900 mL), αυτό το πλαίσιο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των φαρμάκων σε διαφορετικά θέματα διάλυσης. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει την κατανόηση της κινητικής απορρόφησης φαρμάκων, αλλά προσφέρει επίσης ένα συστηματικό πλαίσιο για την ταξινόμηση των φαρμάκων με βάση τη δυναμική δι
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κατηγοριοποίηση Φαρμάκων, Φάρμακα Βιοαπαλλαγής, Πεπερασμένος Χρόνος Απορρόφησης, Διάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
52
Αριθμός σελίδων:
117
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΙΜΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 2024.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο