Development of novel molnupiravir analogues with Olea europeae metabolites as enhanced antiviral agents

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397138 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Απομόνωση, Ανάπτυξη, Παραγωγή και Έλεγχος Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-22
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραχάλιου Ευσταθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Alexios-Leandros Skaltsounis, Professor (Supervisor),National and Kapodistrian University of Athens
Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry

Sofia Mitakou, Professor,National and Kapodistrian University of Athens, Faculty of Pharmacy ,Department of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry

Maria Halabalaki, Assistant Professor, National and Kapodistrian University of Athens, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy and Natural Products Chemistry
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of novel molnupiravir analogues with Olea europeae metabolites as enhanced antiviral agents
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη νέων αναλόγων molnupiravir με μεταβολίτες της Olea europeae ως ενισχυμένοι αντιιικοί παράγοντες
Περίληψη:
Η πανδημία του SARS-CoV-2 φάνηκε σε πρώτη φάση να αναδεικνύει την ανάγκη παρασκευής φαρμάκων με βελτιωμένο αντιικό προφίλ. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, τα φυσικά προϊόντα έχουν λάβει μεγάλη προσοχή ως προς το ζήτημα αναζήτησης νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, εξαιτίας των διαφόρων βιοδραστικών τους συστατικών και της πιθανής αντιικής τους δράσης. Πιο συγκεκριμένα τα φυσικά προϊόντα της ελιάς, δεδομένης της εθνοφαρμακολογικής τους χρήσης έχουν αποδείξει τα οφέλη τους στην υγεία.
Τα φυσικά προϊόντα της ελιάς, όπως το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα φύλλων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικά μόρια όπως είναι η ολευρωπαιΐνη, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη, με ποικίλες βιολογικές δράσεις, κυρίαρχα αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή. Πρόσφατες έρευνες επίσης συνηγορούν και σε σημαντική αντιιική δράση, καθώς η η ολευρωπαιΐνη έχει επιδείξει δραστικότητα έναντι μιας σειράς ιών, συμπεριλαμβανομένων των ιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη (influeza τύπου Α) αλλά και κάποιων τύπων κορονοϊού.
Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, έρευνες έδειξαν ότι ορισμένα συστατικά προερχόμενα από την ελιά μπορούν να παρεμβαίνουν σε κρίσιμα στάδια του κύκλου ζωής του ιού. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αναστολή της εισόδου του ιού μέσω της παρεμπόδισης των αλληλεπιδράσεων των πρωτεϊνών αιχμής με τους υποδοχείς των κυττάρων του ξενιστή, την παρέμβαση στον πολλαπλασιασμό του ιού και τη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή για τη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής και του μεταβολικού καταρράκτη κυττοκινών. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες της ελιάς έχουν αποδείξει την ικανότητα να ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, ενισχύοντας ενδεχομένως την αντίσταση στις ιογενείς λοιμώξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, το φυτοχημικό τμήμα της παρούσας εργασίας περιλαμβάνει το σχεδιασμό πέντε διαφορετικών πρωτοκόλλων απομόνωσης από εκχύλισμα φύλλων ελιάς και απόβλητα νερού ελαιοτριβείου. Οι ενώσεις αυτές περιλαμβάνουν την ολευρωπαιΐνη, την ολεοσίδη, την 11-μεθυλολεοσίδη, τη σεκολογανοσίδη και τις σεκοϊριδοειδείς λακτόνες. Επιπλέον, η παρούσα έρευνα διερευνά τα προϊόντα υδρόλυσης της ολευρωπαιΐνης, χρησιμοποιώντας τόσο χημικές όσο και ενζυμικές μεθόδους και αποσκοπεί στον εντοπισμό της πιο φιλικής προς το περιβάλλον και αποτελεσματικής προσέγγισης για την παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών.
Ο συνδυασμός συνθετικών μορίων με φυσικά προϊόντα με σκοπό την ενίσχυση της αντιικής δράσης αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην ανάπτυξη φαρμάκων. Το molnupiravir, ένα per os χορηγούμενο νουκλεοσιδικό ανάλογο με αντιιικές ιδιότητες, έχει κερδίσει την προσοχή ως πιθανή θεραπεία για το COVID-19. Στην παρούσα εργασία προτείνεται η σύζευξη του ολεοσίδη με το molnupiravir για τη δημιουργία ενός συνεργιστικού αντιιικούαναλόγου. Ο μηχανισμός δράσης του molnupiravir βασίζεται στην ικανότητά του να μιμείται είτε μια ψευδο-κυτιδίνη είτε μια ψευδο-ουριδίνη, προκαλώντας μεταλλαξογένεση στην ιική RNA πολυμεράση. Ξεκινώντας με την ουριδίνη, την 5-μεθυλοουριδίνη και τη θυμιδίνη ως θεμελιώδη συστατικά, η παρούσα εργασία περιγράφει την σύνθεση τριών αναλόγων που ενσωματώνουν το φυσικό προϊόν με τις αντίστοιχες βάσεις του DNA μέσω μιας συνθετικής πορείας τριών βημάτων, διερευνόντας παράλληλα πιθανές σχέσεις δομής-δράσης.
Συμπερασματικά, η συνθετική πορεία που παρουσιάζεται αποτελεί την πρόταση για την ανάπτυξη νέων νουκλεοσιδικών αντιικών αναλόγων, συνδυάζοντας την δράση του molnupiravir με αυτή των φυσικών προϊόντων. Περαιτέρω έρευνα με μελέτες molecular docking και βιολογικές δοκιμές είναι απαραίτητες προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή η συνθετική προσέγγιση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φυσικά προϊόντα, φαρμακογνωσία, ημισύνθεση, SARS-CoV-2
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
66
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.

ek-master-thesis.pdf
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.