Εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη μελέτη των δερματικών αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε φάρμακα και έκδοχα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397374 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Θεοφίλη Μαρία-Ιλεάνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καραλής Ευάγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη μελέτη των δερματικών αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε φάρμακα και έκδοχα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη μελέτη των δερματικών αντιδράσεων υπερευαισθησίας σε φάρμακα και έκδοχα
Περίληψη:
Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και βασική γραμμή άμυνας, αποκρούοντας φυσικές και χημικές επιθέσεις. Οι δερματικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, όπως αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και να εκδηλωθούν με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή. Η διάγνωση των δερματικών αντιδράσεων ακόμη και σήμερα αποτελεί πρόκληση και στηρίζεται σε τρείς κύριους πυλώνες, το λεπτομερές ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις διαγνωστικές δοκιμασίες. Η κύρια διαγνωστική μέθοδος που εφαρμόζεται σε εκδηλώσεις δερματίτιδας είναι η δοκιμασία patch κατά την οποία αλλεργιογόνα εφαρμόζονται σε περιοχές του δέρματος στις οποίες παραμένουν για 2, 4 έως και 7 ημέρες και ακολούθως εξετάζονται οι προκαλούμενες δερματικές αντιδράσεις.
Στη παρούσα εργασία συλλέχθηκαν αποτελέσματα των patch test 240 ασθενών με Αλλεργική Δερματίτιδα εξ επαφής στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Επαγγελματικών Δερματώσεων του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» (200 ασθενείς με θετικές αντιδράσεις στην αιθυλενοδιαμίνη και 40 από την βουδεσονίδη). Για την αξιολόγηση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης MOAHLFA και για την μελέτη των αποτελεσμάτων έγιναν περιγραφικές στατιστικές και στατιστικές συγκρίσεις μεταξύ των ομάδων. Αξιοποιήθηκαν οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης Multiple Correspondence Analysis (MCA) και Principal Components Analysis for Categorical Data (CATPCA) για την καλύτερη ερμηνεία των αποτελεσμάτων και ολόκληρη η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS® v.28 (Chicago, IL, USA).
Μέσω της μεθόδου Χ2 παρουσιάστηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στο ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, την επαγγελματική δραστηριότητα και την ανατομική θέση με το φύλο των εθελοντών. Βρέθηκαν ακόμα συσχετίσεις μεταξύ της δερματίτιδας άκρων με την εργασιακή ενασχόληση καθώς και της δερματίτιδας προσώπου και ποδιών με το φύλο και την ηλικιακή κατανομή. Με τη χρήση της MCA διαπιστώθηκε ισχυρή συσχέτιση των μεταβλητών της ανατομικής θέσης με την επαγγελματική ενασχόληση και κυρίως μεταξύ των τιμών του δείκτη MOAHLFA και της εργασίας των εθελοντών.
Τέλος τα αποτελέσματα της CATPCA απέδειξαν συσχέτιση της αυξημένης ηλικίας, ιδιαίτερα των ανδρών με τις μεγαλύτερες τιμές του δείκτη MOAHLFA και αντίστοιχα των γυναικών και των ατόμων της μικρότερης ηλικιακής ομάδας με τις χαμηλές τιμές του δείκτη αξιολόγησης της δερματίτιδας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δερματίτιδα εξ επαφής, Αλλεργική δερματίτιδα, Ερεθιστική δερματίτιδα, αλλεργιογόνα, ερεθιστικά, Μηχανική Μάθηση, MCA, CATPCA, Patch test, περιγραφική στατιστική, στατιστικές συγκρίσεις, δερματίτιδα προσώπου, δερματίτιδα χεριών, δερματίτιδα κορμού, δερματίτιδα κάτω άκρων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
139
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-25.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΛΕΑΝΑ ΘΕΟΦΙΛΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-10-25.