COVID-19 στα παιδιά: εμπειρίες από την πανδημία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397683 24 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Παιδιατρική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μερκούρη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παυλοπούλου Ιωάννα, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Πέτσιος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μπόζας Ευάγγελος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
COVID-19 στα παιδιά: εμπειρίες από την πανδημία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
COVID-19 στα παιδιά: εμπειρίες από την πανδημία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην επίδραση της COVID-19 στα παιδιά, με δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εμφάνιση του SARS CoV-2 μέχρι σήμερα, για να γίνει καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας.
Σκοπός: Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στα παιδιά, εστιάζοντας σε επιδημιολογικά στοιχεία, τη κλινική εικόνα, τις επιπλοκές, τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, την αντιμετώπιση του ιού, τον εμβολιασμό και τη διστακτικότητα των γονέων.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, Medline και UpToDate, από 1 Ιανουαρίου 2020-28 Φεβρουαρίου 2024 με τη χρήση των ακόλουθων λέξεων αποδελτίωσης: COVID-19, COVID-19 pandemic, Children and COVID-19, Vaccination against COVID-19 and children, Parents’ hesitancy regarding their children’s vaccination, Children and COVID-19, differences with adults. Κριτήρια εισαγωγής στη μελέτη αποτέλεσαν: α) παιδιά ηλικίας 1-17 ετών, β) η επίδραση της COVID-19 και γ) του εμβολιασμού στα παιδιά, δ) η αντιμετώπιση της COVID-19, ε) η επίδραση της καραντίνας στη ψυχολογία των παιδιών και στ) τη στάση των γονέων έναντι του εμβολιασμού των παιδιών τους. Συνολικά ανακτήθηκαν 5461 μελέτες και μετά από ανάγνωση του τίτλου, περίληψης και πλήρους κειμένου, συνολικά συμπεριλήφθηκαν 32 μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα υπολογίζεται ότι τα παιδιά αντιστοιχούσαν σε μικρό ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων SARS-CoV-2 και συνήθως νοσούν με ήπια συμπτώματα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με μεγαλύτερο ιικό φορτίο από ότι οι ενήλικες. Επιπλέον, ο SARS CoV-2 επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών με το περιορισμό στο σπίτι, την αδυναμία επικοινωνίας με συνομήλικους και τον πιθανό κίνδυνο να βιώσουν ενδοοικογενειακή βία. Η αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 μπορεί να πραγματοποιηθεί με φαρμακευτικές μεθόδους και μη φαρμακευτικές, καθώς και με τον εμβολιασμό για την προστασία του πληθυσμού και την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.
Συμπεράσματα: Είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω μελέτες για την επίδραση της COVID-19 στα παιδιά σήμερα, καθώς και για τις μακροχρόνιες συνέπειες του ιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
COVID-19, Πανδημία COVID-19, Εμβολιασμός έναντι της COVID-19 και παιδιά, Διστακτικότητα γονέων έναντι του εμβολιασμού των παιδιών τους, Παιδιά και COVID-19, Διάφορες με τους ενήλικες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
139
Αριθμός σελίδων:
89
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΜ 7453162100005.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.