Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των ενηλίκων: μια συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397923 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λουλουδάκη Ταβιθά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ,Επιβλέπουσα
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των ενηλίκων: μια συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των ενηλίκων: μια συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αλλαγή του κλίματος αναδύεται ως ένα από τα κύρια παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας, προκαλώντας εκτενείς επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Ένας τομέας που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε αυτές τις αλλαγές είναι η δημόσια υγεία, με έμφαση στο αναπνευστικό σύστημα. Η αύξηση των θερμοκρασιών, οι μεταβολές στη σύνθεση της ατμόσφαιρας, καθώς και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν ένα περιβάλλον που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και τη γενική υγεία του πληθυσμού.
Σκοπός: Η συστηματική ανασκόπηση είχε σκοπό την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κλιματικής αλλαγής και των επιδράσεων στο αναπνευστικό σύστημα των ενηλίκων. Επιμέρους σκοποί, ήταν να βρεθεί η επίπτωση των πνευμονικών παθήσεων της μελέτης από την κλιματική αλλαγή, να περιγραφούν οι συνέπειες της πνευμονική λειτουργίας από την κλιματική αλλαγή και να βρεθεί εάν υπάρχει απουσία δεδομένων με σκοπό να συνεχιστεί η έρευνα.
Υλικό και μέθοδος: Το είδος της εργασίας αυτής αφορά συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων pubmed και scopus και λόγω μη εύρεσης αρκετών μελετών έγινε άντληση μελετών από την βιβλιογραφία των ήδη υπαρχόντων άρθρων. Η συστηματική ανασκόπηση αφορούσε την περίοδο 1982-2023.
Αποτελέσματα: Από τον αρχικό αριθμό των 206 άρθρων, τα επιλέξιμα στην ανασκόπηση ήταν 8 και ικανοποιούσαν τα κριτήρια αναζήτησης. Τα κυριότερα αποτελέσματα δείχνουν θετική συσχέτιση οριακής σημασίας αλλά όχι σημαντική μεταξύ του οξείδιου του αζώτου(ΝΟ2), των οξειδίων του αζώτου(ΝΟx) και του άσθματος, συνεπώς η ατμοσφαιιρκή ρύπανση επηρεάζει αρνητικά τους ενήλικες. Επιπλέον η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία και αυξημένο επιπολασμό της ΧΑΠ, ιδιαίτερα σε άνδρες, άτομα από νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος και επαγγέλματα «κινδύνου» και υψηλότερες συσχετίσεις ΧΑΠ παρατηρήθηκαν για παχύσαρκους, χαμηλότερου εισοδήματος και μη ασθματικούς συμμετέχοντες. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι η επίπτωση της ΧΑΠ, συσχετίστηκε θετικά με άτομα που έχουν διαβήτη ή άσθμα . Το άσθμα εντούτοις φαίνεται ότι σχετίζεται θετικά με το οξειδωτικό στρες. Η έρευνα έδειξε, ακόμη, ότι σε εσωτερικούς χώρους με υγρασία, παρατηρήθηκε υψηλότερος επιπολασμός αναπνευστικών συμπτωμάτων. Ακολούθως σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πυρκαγιές, εμφανίζουν αύξηση του κινδύνου νοσηλείας άσθματος και οι επισκέψεις στα ΤΕΠ για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συσχετίστηκαν με PM2.5 σε σχέση με πριν από αυτήν, αλλά όχι μετά. Τέλος 16 εμπειρογνώμονες φέρουν μεγάλη πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα των κυμάτων καύσωνα και ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τα επίπεδα γύρης (50%), αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5) (55%) και όζοντος (70%).
Συμπεράσματα: Η έρευνα στη συστηματική ανασκόπηση, κατέληξε ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και επιπτώσεων στο αναπνευστικό σύστημα, μέσω των παραγόντων που ευννούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πυρκαγιά, υγρασίας εσωτερικών χώρων , του οξειδωτικού στρες και θέσης εμπειρογνωμόνων. Παρ’ όλα αυτά απαιτείται η συνέχιση της έρευνας, για να αναλυθούν και να καταγραφούν οι αιτιολογικοί μηχανισμοί που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και ευννοούν την εκδήλωση των πνευμονικών παθολογιών
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική αλλαγή, Αναπνευστικό σύστημα, Αναπνευστικές ασθένειες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
71
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κλιματικη Αλλαγή και Επιπτώσεις στο Αναπνευ- στικά Ταβιθά Λουλουδάκη- Ορθή Επανάληψη.pdf
974 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.