Συσχέτιση συμπτωμάτων νευρικής ορθορεξίας με τελειοθηρία σε επαγγελματίες υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398075 29 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δημακοπούλου Χαρά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φραγκίσκος Γονιδάκης, Aναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Επιστημονική Συνεργάτις, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση συμπτωμάτων νευρικής ορθορεξίας με τελειοθηρία σε επαγγελματίες υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση συμπτωμάτων νευρικής ορθορεξίας με τελειοθηρία σε επαγγελματίες υγείας
Περίληψη:
Περίληψη

Εισαγωγή: Η υγιεινή διατροφή αποτελεί αναμφίβολα προϋπόθεση για σωματική και ψυχική υγεία. Ωστόσο, η παθολογική ενασχόληση με την υγειινή διατροφή, δηλαδή η νευρική ορθορεξία, επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για το άτομο. Η τελειοθηρία έχει συνδεθεί στενά με την εμφάνιση ορθορεκτικών συμπτωμάτων. Έως τώρα η βιβλιογραφία αναφορικά με τη μελέτη της ορθορεξίας στην πληθυσμιακή ομάδα των επαγγελματιών υγείας είναι περιορισμένη.
Σκοπός: H παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη μελέτη της ορθορεξίας στους επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα και στη διερεύνηση του ρόλου της τελειοθηρίας στην εκδήλωση ορθορεκτικών τάσεων καθώς άλλων μεταβλητών όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, ο αριθμός των γευμάτων, η μέτρηση του σωματικού βάρους, η συχνότητα άθλησης, η ιατρική ιδιότητα και η ιατρική ειδικότητα.
Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 171 επαγγελματίες υγείας άτομα, εκ των οποίων οι 119 ήταν γυναίκες (69,5%) και οι 52 άνδρες (30,4%) .Η μέση ηλικία ήταν τα 32 έτη (SD= 14,3 έτη). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων, το ORTO-15 για την αξιολόγηση της νευρικής ορθορεξίας και το ερωτηματολόγιο της τελειοθηρίας.
Αποτελέσματα: Τόσο η διάσταση των « Κριτηρίων Απόδοσης » όσο και αυτή της « Ασυμφωνίας » εμφάνισαν στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την εκδήλωση ορθορεκτικών συμπτωμάτων, καθώς p<0.001 και p=0.013 αντίστοιχα. Παράλληλα, η συχνότητα άθλησης (p=0.001), η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (p<0.001) , ο δείκτης μάζας σώματος (p=0.010), η οικογενειακή κατάσταση (p=0.024), η ηλικία (p=0.014) και η ιατρική ειδικότητα (p=0.013) εμφάνισαν επίσης σημαντική συσχέτιση με την εμφάνιση ορθορεκτικών τάσεων. Ειδικότερα, όσοι αθλούνταν περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, όσοι λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής, οι ελλειποβαρείς, οι άγαμοι, οι 25-30 ετών και οι επαγγελματίες χειρουργικών ειδικοτήτων εμφάνισαν υψηλότερη βαθμολογία ορθορεξίας. Τέλος, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, η ηλικία ,ο δείκτης μάζας σώματος, η συχνότητα άθλησης και οι διαστάσεις της τελειοθηρίας αναδείχθηκαν ως ανεξάρτητοι παράγοντες για εκδήλωση ορθορεκτικών τάσεων.
Συμπεράσματα: Μέσω της μελέτης αναδεικνύεται πως οι επαγγελματίες υγείας με ορθορεκτικές τάσεις έχουν μεγαλύτερη τάση για τελειοθηρία. Η νευρική ορθορεξία αποτελεί αξιοσημείωτο φαινόμενο στον πληθυσμό των επαγγελματιών υγείας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Η παρούσα έρευνα ενθαρρύνει την περαιτέρω μελέτη του φαινομένου της ορθορεξίας σε επαγγελματικές ομάδες που θεωρούνται επιρρεπείς στην εκδήλωση ορθορεκτικών συμπτωμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υγιεινή διατροφή, Νευρική ορθορεξία, Τελειοθηρία, Επαγγελματίες υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΧΑΡΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.