Ο ρόλος των κλινικών επιδράσεων του IRL-1620 σε πειραματικό μοντέλο τραυματισμού του νωτιαίου μυελού

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3398366 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μαυρίδης Θεόδωρος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, ΠΑΔΑ
Γκιόκας Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπούτσικου Θεοδώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιοδρομίτη Ζωή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Iατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πανουλής Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μητσικώστας Δήμος-Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των κλινικών επιδράσεων του IRL-1620 σε πειραματικό μοντέλο τραυματισμού του νωτιαίου μυελού
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των κλινικών επιδράσεων του IRL-1620 σε πειραματικό μοντέλο τραυματισμού του νωτιαίου μυελού
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Ο τραυματισμός του Νωτιαίου Μυελού (ΝΜ) αποτελεί μία σημαντική παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία, με αυξανόμενη επίπτωση και σημαντική αναπηρία. Παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας και της πρώιμης διαχείρισης του τραυματισμού του ΝΜ, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών που να στοχεύουν στις μακροχρόνιες επιπλοκές. Η παρούσα μελέτη ερευνά τη δυνατότητα του sovateltide, ενός εκλεκτικού αγωνιστή του υποδοχέα B της ενδοθηλίνης (ETB), στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων σε ένα πειραματικό μοντέλο τραυματισμού του ΝΜ σε αρουραίους.
Μέθοδοι: Τριάντα αρσενικοί αρουραίοι Sprague-Dawley υποβλήθηκαν σε εικονικό χειρουργείο (Ομάδα Α) ή τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (ΝΜ) και χορηγήθηκε με έκδοχο (Ομάδα Β) ή sovateltide (Ομάδα Γ). Οι κλινικές δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένων και της εκτίμησης κινητικότητας με την κλίμακα κατά Basso, Beattie, και Bresnahan (BBB) scoring, δοκιμασίας κεκλιμένου επιπέδου και έλεγχος αλλοδυνίας με ίνες Von Frey, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια του πειράματος. Στατιστικές αναλύσεις αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Αποτελέσματα: Η χορήγηση sovateltide βελτίωσε σημαντικά την κινητική λειτουργία, μείωσε τα νευρολογικά ελλείμματα και ενίσχυσε την ανάκαμψη της κινητικότητας σε σύγκριση με τους αρουραίους όπου χορηγήθηκες εικονικό φάρμακο, ξεκινώντας από την 7η ημέρα μετά τον τραυματισμό. Επιπλέον, υπήρξε αύξηση του αλλοδυνικού ουδού, υποδηλώνοντας αναλγητικές ιδιότητες. Ειδικότερα, η ομάδα του sovateltide επέδειξε μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη, φτάνοτνας ακόμα και στα κλινικά επίπεδα προ τραυματισμού, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε ένα κλινικό plateau, χωρίς περαιτέρω βελτίωση.
Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι το sovateltide μπορεί να ασκεί νευροπροστατευτικές δράσεις, ενισχύοντας τη νευρογένεση και την αγγειογένεση. Επιπλέον, μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Μελλοντικές κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα, αλλά το sovateltide δείχνει ένα πολλά υποσχόμενο μόριο ως θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση των λειτουργικών ελλειμμάτων μετά από τραυματισμό του ΝΜ. Το sovateltide, ένας αγωνιστής του υποδοχέα ETB, επιδεικνύει νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενισχύοντας την κινητική ανάκαμψη και βελτιώνοντας την υπεραλγησία σε ένα μοντέλο τραυματισμού του ΝΜ σε αρουραίους. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για καινοτόμες φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του τραυματισμού του ΝΜ στην κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αλλοδυνία, Αγωνιστής υποδοχέων ETB, IRL-1620, Νευροπροστατευτική θεραπεία, Θεαραπεία τραυματισμού νωτιαίου μυελού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
239
Αριθμός σελίδων:
180
Mavridis_Theodoros_PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο