Προσωπογραφία τεσσάρων «χρηστῶν» ηγετών της κλασικής Αθήνας. Συμβολή στην μελέτη της αθηναϊκής πολιτικής κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3398401 54 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φιλολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αναστασόπουλος Σταύρος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ιωάννης Κωνσταντάκος, Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Καραδήμας, Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Λιοτσάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΠΑΠΕ
Γραμματική Κάρλα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Αθηνά Μπάζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Βασίλαρος, Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΠΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσωπογραφία τεσσάρων «χρηστῶν» ηγετών της κλασικής Αθήνας. Συμβολή στην μελέτη της αθηναϊκής πολιτικής κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσωπογραφία τεσσάρων «χρηστῶν» ηγετών της κλασικής Αθήνας. Συμβολή στην μελέτη της αθηναϊκής πολιτικής κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
Περίληψη:
Θέμα της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτελεί η εξονυχιστική διερεύνηση της βιογραφίας και πολιτικής δράσης τεσσάρων αριστοκρατών ηγετών, οι οποίοι προέρχονταν, ως προτείνεται, από την κοινωνική και ιδεολογική μερίδα των «χρηστῶν» και σταδιοδρόμησαν στην πολιτική κονίστρα της αρχαίας Αθήνας κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ερχόμενοι σε ευθεία πολιτική διένεξη με την παράταξη των «πονηρῶν», η οποία απετελείτο, όπως υποστηρίζεται, από τους ένθερμους θιασώτες της ριζοσπαστικής δημοκρατίας - κατοχυρωτικής της παντοδυναμίας του αθηναϊκού δήμου - και, κατ' επέκταση, του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού. Οι «χρηστοί» που εξετάζονται είναι, κατά χρονολογική σειρά, οι κάτωθι: ο Θουκυδίδης, γιος του Μελησία, ο Λάχης, ο Νικίας και ο Κριτίας. Η προσωπικότητα και η πολιτεία καθενός εκ των τεσσάρων αυτών περιώνυμων πολιτικών ταγών εξετάζονται προσωπογραφικώς, ήτοι συγκεντρώνονται και εκτίθενται ενδελεχώς όλες οι περί αυτού πληροφορίες που διασώζουν οι αρχαίες πηγές, συγκρίνονται, κατόπιν, οι διαφορετικές εικόνες που παρέχει στον ερευνητή κάθε κειμενικό σύνθεμα και καταρτίζεται, έτσι, για καθέναν από τους εξεταζόμενους συνολική επισκόπηση της πρόσληψης και παρουσίασής του στην αρχαία γραμματεία. Στα τελικά επιστημονικά πορίσματα επισκοπούνται εν συνόλω ο βίος και η σταδιοδρομία των τεσσάρων αυτών προσωπικοτήτων, όπως σκιαγραφούνται στις αρχαίες πηγές, και κατασκευάζεται, τούτω τω τρόπω, ένα διαυγές πανόραμα της ιστορίας και εξέλιξης της μερίδας των «χρηστῶν», ήγουν των μετριοπαθών και, κάποτε, συντηρητικών αριστοκρατών, στην πολιτική ζωή της κλασικής Αθήνας κατά το δεύτερο ήμισυ του πέμπτου αιώνα π.Χ. Για λόγους ιστορικής συνοχής και προοπτικής, οι πολιτικοί αυτοί άνδρες εξετάζονται κατά χρονολογική σειρά, ώστε να ενταχθεί έκαστος στο πλαίσιο της εποχής του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Χρηστοί, Πονηροί, Θουκυδίδης Μελησίου, Λάχης, Νικίας, Κριτίας, Αθηναϊκή Δημοκρατία, Αθηναϊκός Ιμπεριαλισμός, Ριζοσπαστική Δημοκρατία, Μετριοπαθής Δημοκρατία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1139
Αριθμός σελίδων:
718
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-12.

AnastasopoulosStavrosDoctoralDissertation.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-05-12.