Μεταβολομική ανάλυση δειγμάτων πλάσματος από ασθενείς με σύνδρομο Sjogren και συμπτώματα sicca με τη χρήση φασματοσκοπίας NMR

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398435 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φαρμακευτική Ανάλυση-Έλεγχος Ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παρδάλης Στυλιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Μικρός, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ,
Ιωάννης Ντότσικας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολομική ανάλυση δειγμάτων πλάσματος από ασθενείς με σύνδρομο Sjogren και συμπτώματα sicca με τη χρήση φασματοσκοπίας NMR
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβολομική ανάλυση δειγμάτων πλάσματος από ασθενείς με σύνδρομο Sjögren και συμπτώματα sicca με τη χρήση φασματοσκοπίας NMR
Περίληψη:
Το Σύνδρομο Sjögren (SjS) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που κυρίως επηρεάζει τους αδένες που παράγουν το στοματικό και οφθαλμικό υγρό, οδηγώντας σε ξηρότητα στο στόμα και τα μάτια. Η νόσος διακρίνεται σε δύο κύριες μορφές: την πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή. Το SS επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, με το ποσοστό εμφάνισής του να αυξάνεται καθώς προχωρά η ηλικία. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές, καθώς μπορεί να παρουσιαστεί και σε άνδρες, αν και σε μικρότερο ποσοστό. Ο μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του SS. Οι μεταβολικές αλλαγές στις αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να οφείλονται στη φλεγμονή καθώς επίσης και να εμπλέκονται στην παθογένεση της αυτοανοσίας. Η σύνθετη παθογένεση και ετερογένεια του SjS θέτει πολλές προκλήσεις στην εύρεση νέων βιοδεικτών για έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου.
Στόχος μας είναι ανάλυση και η κατανόηση των μεταβολικών αλλαγών μεταξύ των ομάδων με συμπτώματα ξηροστομίας και ξηροφθαλμίας που παραπέμπουν σε SS (Sicca control) και ασθενών με SS, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων διαγνωστικών μεθόδων αλλά και γενικότερα στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσουμε στόχο μελλοντική πιθανή τροποποίηση θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Συλλέχθηκαν 71 δείγματα πλάσματος, τα οποία απομονώθηκαν από το ολικό αίμα ασθενών με συμπτώματα Sicca, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βιοψία χείλους (LMSG) για τη διερεύνηση συνδρόμου Sjögren. Τα δείγματα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το focus score (FS). Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα είχε FS3 (HFS). Πραγματοποιήθηκε μεταβολομική μελέτη με τη χρήση φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (¹H NMR) για την ανάλυση του πλάσματος. Ανιχνεύθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν 28 συνολικά μεταβολίτες με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού (SMolESY) και τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε μονοπαραμετρική και πολυπαραμετρική στατιστική ανάλυση.
Η στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έδειξε μια ¨φτωχή¨ ομαδοποίηση στα εξεταζόμενα δείγματα και, συνεπώς, δεν προέκυψε κάποιος μεταβολίτη ως βιοδείκτης που να σχετίζεται με το Σύνδρομο (SjS). Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν διάφορες πτυχές του προβλήματος: (α) την υψηλή ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα της νόσου, καθώς και την ετερογένεια των κλινικών εκδηλώσεων, (β) τον ομοιοστατικό χαρακτήρα του αίματος που είναι σημαντικός για τον έλεγχο των συστημάτων του οργανισμού και την ομοιόσταση, (γ) την απουσία υγειούς ομάδας.
Από την άλλη, η χρήση δεδομένων φασματοσκοπίας (1H 1D NMR) παρουσιάζει ευαισθησία σε πολικούς μεταβολίτες με συγκεντρώσεις υψηλότερες από εκατό μM. Η συμπληρωματική προσέγγιση της φασματομετρίας μάζας (MS) μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα ίδια δεδομένα λόγω της υψηλής ευαισθησίας και της ικανότητάς της να ανιχνεύει λιπίδια που υπάρχουν στα δείγματα αίματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Sjögren, SS, sicca, ¹H NMR, πλάσμα, μεταβολομική, σίελος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.

Διπλωματική Sjogren Παρδάλης.pdf
14 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-21.