Σύγκριση χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων με αεροθάλαμο έναντι νεφελοποιητή σε παιδιατρικούς ασθενείς. Ανασκόπηση πεδίου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398702 4 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Παιδιατρική Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μουζουρέλλης Ευστράτιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περδικάρης Παντελεήμων Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μάτζιου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων με αεροθάλαμο έναντι νεφελοποιητή σε παιδιατρικούς ασθενείς. Ανασκόπηση πεδίου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων με αεροθάλαμο έναντι νεφελοποιητή σε παιδιατρικούς ασθενείς, ανασκόπηση πεδίου
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και το άσθμα είναι κοινά προβλήματα στα παιδιά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Συχνά αντιμετωπίζονται με βραχείας δράσης βρογχοδιασταλτικά μέσω νεφελοποιητών, αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική σε βρέφη και μικρά παιδιά. Οι δοσομετρικές συσκευές (pMDIs) με αεροθάλαμο (VHC) προσφέρουν μια εναλλακτική λύση, με καλύτερο συντονισμό και υψηλότερο ποσοστό φαρμάκου που φτάνει στους πνεύμονες. Οι pMDIs μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία και να ελαφρύνουν τον φόρτο εργασίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, προσφέροντας πιο αποτελεσματική θεραπεία και ευκολότερη χρήση στα παιδιά.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που εξετάζουν τη χρήση νεφελοποιητών και δοσομετρικών συσκευών (pMDIs) σε παιδιατρικούς ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις. Οι μελέτες έπρεπε να περιλαμβάνουν και τις δύο μεθόδους, να έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία 15 χρόνια και να εξετάζουν παιδιατρικούς ασθενείς. Η αναζήτηση έγινε σε βάσεις δεδομένων όπως το Google Scholar, το PubMed και το Science Direct, με λέξεις-κλειδιά όπως "Children", "nebulizer", "spacer", και "pMDIs". Από τα 25 αρχικά επιλεγμένα άρθρα, τελικά μόνο 9 πληρούσαν τα κριτήρια, καθώς πολλά ήταν παλαιότερα, μη ολοκληρωμένα, ή είχαν ανεπαρκές δείγμα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε μια ανασκόπηση 9 μελετών με 1592 παιδιατρικούς ασθενείς, αξιολογήθηκαν οι δοσομετρικές συσκευές (pMDIs) συγκριτικά με τους νεφελοποιητές για τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων και ασθματικών κρίσεων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι και οι δύο μέθοδοι προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τον καρδιακό ρυθμό, τον κορεσμό οξυγόνου και τον χρόνο παραμονής στο τμήμα επειγόντων. Ωστόσο, οι δοσομετρικές συσκευές είχαν μεγαλύτερη αποδοχή από γονείς και ασθενείς, καθώς και με δυνατότητα μείωσης του κόστους κατά 63% σε μακροπρόθεσμη παρακολούθηση. Επιπλέον, παιδιά που εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των δοσομετρικών συσκευών ήταν 7.49 φορές πιο πιθανό να συνεχίσουν τη χρήση τους στο σπίτι, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο μεθόδων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η ανασκόπηση εξετάζει τη χρήση δοσομετρικών συσκευών (pMDIs) και νεφελοποιητών για τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών σε παιδιατρικούς ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι και οι δύο μέθοδοι προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα στη βελτίωση του ρυθμού αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και του κορεσμού οξυγόνου. Ωστόσο, οι δοσομετρικές συσκευές παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως υψηλότερη αποδοχή από γονείς και ασθενείς, χαμηλότερο κόστος και ευκολότερη χρήση. Παρά τα πλεονεκτήματα, οι νεφελοποιητές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών λόγω του μικρότερου βαθμού συνεργασίας που απαιτούν από τους ασθενείς. Επίσης, οι γονείς συχνά νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τους νεφελοποιητές, καθώς η νεφελοποίηση είναι πιο ορατή. Για να αυξηθεί η χρήση των δοσομετρικών συσκευών, απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση γονιών και ασθενών, καθώς και στενή συνεργασία με επαγγελματίες υγείας. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων και στην ανάγκη για εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιατρικός ασθενής, Νεφελοποιήτης, Αεροθάλαμος, Δοσομετρικές συσκευές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
25
Διπλωματικη.pdf (555 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο