Διερεύνηση των ηθικών ανησυχιών στη γενετική μηχανική των διαγονιδιακών ζώων: Εξισορρόπηση της επιστήμης και των ηθικών αρχών στα ζώα εργαστηρίου.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398716 20 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηθική Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευζωία των Ζώων
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παντελής Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνα Μυλωνά Γιαννακάκου, Διδάκτωρ, Διδάσκουσα ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Ειρήνη Φραγκιαδάκη,Διδάκτωρ,Διδάσκουσα ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία» Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Δημήτριος Γκουγκουλής,Μέλος ΔΕΠ (Επίκουρος Καθηγητής),Παν/μιο Θεσσαλίας Τμήμα Κτηνιατρικής,Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία»,Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των ηθικών ανησυχιών στη γενετική μηχανική των διαγονιδιακών ζώων: Εξισορρόπηση της επιστήμης και των ηθικών αρχών στα ζώα εργαστηρίου.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των ηθικών ανησυχιών στη γενετική μηχανική των διαγονιδιακών ζώων: Εξισορρόπηση της επιστήμης και των ηθικών αρχών στα ζώα εργαστηρίου.
Περίληψη:
Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τις ηθικές πτυχές που συνδέονται με τη χρήση των ζώων και κατ' επέκταση των διαγονιδιακών ζώων στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Μέσω αυτής της ανάλυσης, επιδιώκεται η επισήμανση της σημασίας της διατήρησης υψηλών ηθικών προτύπων στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα αναζητούνται τρόποι εξισορρόπησης των επιστημονικών στόχων με την ευζωία των ζώων και προτείνονται στρατηγικές για τη διατήρηση αυτής της ισορροπίας. Τέλος, η εργασία αποσκοπεί στην αξιολόγηση και βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης και πολιτικής που αφορούν τη χρήση ζώων.
Αρχικά αναλύονται οι ηθικές πτυχές που σχετίζονται με τα διαγονιδιακά ζώα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, με εστίαση στη σχέση μεταξύ επιστημονικής προόδου και ηθικών προσεγγίσεων. Στη συνέχεια γίνεται επισκόπηση διαφόρων ηθικών προσεγγίσεων, όπως ο ωφελιμισμός, η δεοντολογία και η αρετολογική ηθική, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των αντίστοιχων ηθικών προκλήσεων. Τέλος, η εργασία προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση των ηθικών πτυχών στην επιστημονική έρευνα, ιδίως όταν αυτή συνδέεται με τη χρήση ζώων.
Στην εργασία παρουσιάζονται οι υφιστάμενοι κανονισμοί και νόμοι που σχετίζονται με τα διαγονιδιακά ζώα και τη γενετική μηχανική. Αναλύεται η ρύθμιση που αφορά την ασφάλεια, την έγκριση και τη διεξαγωγή έρευνας σε αυτά τα έμβια όντα. Τέλος, γίνεται συζήτηση σχετικά με τις ηθικές αξίες, τις αρχές και τους προσανατολισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για την έρευνα με διαγονιδιακά ζώα, αναλύοντας πιθανές προοπτικές για την αναθεώρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων πολιτικών, βασισμένες στο καθήκον της εξισορρόπησης των επιστημονικών προόδων και των ηθικών προκλήσεων.
Συνοψίζοντας, εξετάζονται εκτενώς οι ηθικές ανησυχίες που αφορούν τα ζώα στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Επιπλέον επισημαίνεται η απαίτηση για διαρκή επικοινωνία και συζήτηση περί ηθικών ζητημάτων, καθώς και προτείνεται η υιοθέτηση υπεύθυνων ερευνητικών πρακτικών που λαμβάνουν υπόψη τις ηθικές απαιτήσεις και την ευημερία των ζώων. Συνολικά, αναδεικνύεται η επιταγή για ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ επιστημονικής προόδου και ηθικών κριτηρίων στην έρευνα με ζώα και υιοθετούνται μέτρα για την προώθηση ηθικών πρακτικών που βασίζονται στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, πολιτικών και κοινωνίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διαγονιδιακά ζώα, ζώα εργαστηρίου, βιοτεχνολογία, γενετική μηχανική, ηθική, ευζωία, αρχές πειραματισμού, νομοθεσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
161
Αριθμός σελίδων:
56
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΠΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο