Ενσωματωμένη Ανίχνευση και Επικοινωνίες με Επαναδιαμορφώσιμες Έξυπνες Επιφάνειες

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398877 32 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία (Ρ/Η)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πετράς-Παπατριανταφύλλου Ιπποκράτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άρης Μουστάκας Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ,
Άννα Τζανακάκη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ,
Έκτορας Νισταζάκης Καθηγητής , Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενσωματωμένη Ανίχνευση και Επικοινωνίες με Επαναδιαμορφώσιμες Έξυπνες Επιφάνειες
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενσωματωμένη Ανίχνευση και Επικοινωνίες με Επαναδιαμορφώσιμες Έξυπνες Επιφάνειες
Περίληψη:
Καθώς η τυποποίηση του 5G εδραιώνεται, τα νέα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας. Τα δίκτυα πέρα από το 5G θα προκύψουν από την εμφάνιση νέων και υψηλών απαιτήσεων εφαρμογών, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν τις τυπικές υπηρεσίες του 5G. Η Συνδεδεμένη Νοημοσύνη, οι έξυπνες πόλεις και βιομηχανίες, τα αυτόνομα οχήματα και ρομπότ και η απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη θεωρούνται βασικές υπηρεσίες των μελλοντικών ασύρματων δικτύων (πέρα από το 5G (B5G), 6G). Αυτές οι εφαρμογές θα δημιουργήσουν ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον που απαιτεί τόσο υψηλής ποιότητας ασύρματη συνδεσιμότητα όσο και υψηλή ακρίβεια στις δυνατότητες ανίχνευσης. Επομένως, είναι κρίσιμο για τα μελλοντικά ασύρματα δίκτυα να συνδέουν τις λειτουργίες επικοινωνίας και αισθητήρων για να επιτύχουν αμοιβαία οφέλη απόδοσης.
Τα συστήματα που θα ενοποιήσουν αυτές τις λειτουργίες αναφέρονται ως Συστήματα Ενοποιημένης Ανίχνευσης και Επικοινωνιών (ISAC). Τα συστήματα ISAC μπορούν να υλοποιηθούν είτε με την συνύπαρξη ξεχωριστών συστημάτων ραντάρ και επικοινωνιών που μοιράζονται τους διαθέσιμους ασύρματους πόρους και αποφεύγουν την παρεμβολή μεταξύ τους, είτε με διπλολειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν ασύρματους πόρους με επικάλυψη και μοιράζονται μία ενιαία πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός κυματομορφών που ικανοποιούν τόσο τα κριτήρια επικοινωνίας όσο και των αισθητήρων είναι κρίσιμος για τα συστήματα ISAC.
Μια άλλη αναδυόμενη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει τις λειτουργίες επικοινωνίας και αισθητήρων είναι η χρήση Επαναδιαμορφώσιμων Έξυπνων Επιφανειών (RIS) για την τροποποίηση της διάδοσης των σημάτων με ελεγχόμενο τρόπο και τη δημιουργία έξυπνων περιβαλλόντων διάδοσης. Η ικανότητα αυτών των μεταεπιφανειών να δημιουργούν εικονικούς ασύρματους συνδέσμους και να ενισχύουν την απόδοση των ασύρματων συστημάτων τις καθιστούν μια πολύ ελπιδοφόρα τεχνολογία για τις επικοινωνίες και την ανίχνευση και εντοπισμό μεμονωμένα, καθώς και για τα ενοποιημένα συστήματα ISAC .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ISAC, PMN, RIS
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

thesis RIS assisted ISAC final.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.