Διαταραχές Μυοκαρδίου και λοίμωξη COVID-19

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398929 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Νάκου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Σαφαρίκα Ασημίνα, Ακαδημαϊκή Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντωνάκος Νικόλαος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαταραχές Μυοκαρδίου και λοίμωξη COVID-19
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαταραχές Μυοκαρδίου και λοίμωξη COVID-19
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη αφορά τη διερεύνηση για τις διαταραχές του μυοκαρδίου σε σχέση με τη νόσο covid-19. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε ότι παρά το ότι παραμένει ασαφές εάν η καρδιά επηρεάζεται κυρίως από τον ιό ή είναι αποτέλεσμα δευτερογενούς κρίσιμης νόσου, αποδείχθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα τροπονίνης σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας έως και 50%. Η καρδιακή ανεπάρκεια αποδίδεται ως η αιτία θανάτου που σχετίζεται με πνευμονία σε περίπου 33% των περιπτώσεων, με υποψία μυοκαρδίτιδας στο 7% των ασθενών με θανατηφόρο έκβαση.
Προέκυψε ότι οι ιοί επηρεάζουν την καρδιά είτε μέσω της άμεσης εισόδου στα καρδιομυοκύτταρα (εντεροϊοί), προκαλώντας τον εκφυλισμό τους ή μολύνοντας τα ενδοθηλιακά κύτταρα (παρβοϊός Β19), οδηγώντας σε σημαντική ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και ισχαιμία.
Διερευνήθηκε ότι παρά το ότι η προγνωστική σημασία των περιγραφόμενων ανωμαλιών του μυοκαρδίου πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω, τα ιστολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η προεξέχουσα φλεγμονή του μυοκαρδίου σε ασθενή με συστηματική σκλήρυνση σχετίζεται έντονα με δυσμενή πρόγνωση. Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό ρόλο της φλεγμονής του μυοκαρδίου και την λοίμωξη από COVID-19 που εντοπίστηκε ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19, αναμένεται μια μεταγενέστερη αύξηση της επιβάρυνσης της καρδιακής ανεπάρκειας στους επιζώντες. Καμία μελέτη δεν έχει περιγράψει τη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του τμήματος ST στον COVID-19, αλλά φαίνεται να είναι χαμηλή. Γενικότερα και συμπερασματικά στους ηλικιωμένους, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση υγρών και καλύτερα να αποφεύγονται φάρμακα που μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία άλατος και ύδατος, όπως τα ΜΣΑΦ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μυοκάρδιο, Διαταραχές, Covid-19, Εμπλοκές, Ασθενείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Nakou Maria MSc.pdf
882 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.