Τιμές ενέργειας και οικονομική δραστηριότητα: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3399183 140 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-21
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δούγκας Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωστελέτου Νικολίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τιμές ενέργειας και οικονομική δραστηριότητα: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τιμές ενέργειας και οικονομική δραστηριότητα: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία
Περίληψη:
Στην εργασία θα ερευνηθεί η σχέση των τιμών ενέργειας και της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Διάφορες προεκτάσεις της εν λόγω επιστημονικής προσέγγισης έχουν ερευνηθεί επιτυχώς στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός της εργασίας είναι να γίνει έλεγχος της επίδρασης των τιμών του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στις διακυμάνσεις του εισοδήματος (ΑΕΠ) και έτσι να ερευνηθεί σχέση μεταξύ των τιμών ενέργειας και της οικονομικής μεγέθυνσης. Κίνητρο για αυτή την έρευνα αποτελεί η πρόσφατη αύξηση στις τιμές της ενέργειας και η άμεση επίδραση τους στον πληθωρισμό με άγνωστες ακόμη επιδράσεις στην μεγέθυνση των οικονομικών και την απασχόληση. Στο παρελθόν, η πετρελαϊκή κρίση του 1973 και του 1978 οδήγησαν σε παγκόσμια ύφεση και στασιμοπληθωρισμό.
Αρχικά, θα γίνει μια αναλυτική περιγραφή της σχετικής βιβλιογραφίας. Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση, θα εξεταστεί η σχέση μεταξύ τιμών πετρελαίου και τιμών προϊόντων, καθώς και η επίδραση των τιμών του πετρελαίου στην οικονομική μεγέθυνση. Επίσης, μέσω της βιβλιογραφίας διαπιστώνουμε εάν οι αυξήσεις των τιμών πετρελαίου προκάλεσαν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και αν αυτό είχε επίδραση στο προϊόν.
Ακολούθως, η εργασία εστιάζει στη μελέτη περίπτωσης για 4 χώρες της Νότιας Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία). Η χρονική περίοδος εξέτασης αφορά την περίοδο 2008-2019. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι μηνιαία. Αντί του ΑΕΠ ως δείκτη οικονομικής δραστηριότητας χρησιμοποιούμε το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τον οποίο υπάρχουν αξιόπιστα μηνιαία στοιχεία από τη Eurostat. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των τιμών ενέργειας και του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής πραγματοποιείται με την ανάλυση του υποδείγματος VAR για κάθε χώρα χωριστά.
Η εμπειρική έρευνα ξεκινά με την παρουσίαση στοιχείων περιγραφικής στατιστικής για τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, ακολουθεί έλεγχος στασιμότητας, έλεγχος συνολοκλήρωσης, έλεγχος αιτιότητας και καταλήγουμε στην εκτίμηση του υποδείγματος VAR και της αιτιότητας κατά Granger απ’ τα οποίο αντλούμε και τα συμπεράσματά μας. Το κυριότερο ίσως συμπέρασμα της μελέτης μας είναι ότι οι τέσσερεις χώρες της Νότιας Ευρωζώνης που επιλέγουμε στο δείγμα μας διαφέρουν πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν να προκύψουν κοινά συμπεράσματα για την επίδραση των τιμών των διαφόρων μορφών ενέργειας στη βιομηχανική δραστηριότητα. Άρα, αν εφαρμοστούν κοινές πολιτικές για την ενέργεια , θα έχουν τελείως διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε χώρα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τιμή φυσικού αερίου, Τιμή πετρελαίου, Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, Οικονομική δραστηριότητα, ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Υπόδειγμα VAR, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, ADF, Έλεγχος Αιτιότητας Κατά Granger.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
144
Διπλωματική Εργασία DT_DOUGKAKON_23.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο