Μονάδα:
Κατεύθυνση Αθλητιατρική-Αθλητική Φυσικοθεραπεία και ΑποκατάστασηΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-23
Συγγραφέας:
Βλαστός Ιάκωβος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιαννακόπουλος Χ., Επίκουρος καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Μπουντόλος Κ., Καθηγητής, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Ρουσάνογλου Ε., Καθηγήτρια, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποσοτική και μορφολογική μελέτη οστικών ελλειμμάτων της ωμογλήνης σε αθλητές με καθ' έξιν εξάρθρημα ώμου: σύγκριση αξονικής τομογραφίας και τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποσοτική και μορφολογική μελέτη οστικών ελλειμμάτων της ωμογλήνης σε αθλητές με καθ' έξιν εξάρθρημα ώμου: σύγκριση αξονικής τομογραφίας και τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν α) να αναπτυχθεί μια πρωτότυπη μεθοδολογία υπολογισμού του οστικού ελλείματος της ωμογλήνης σε αθλητές με
καθ ́έξιν εξάρθρημα του ώμου με την χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα αξονικής τομογραφίας και β) να διερευνηθεί εάν η ποσοτική αξιολόγηση του οστικού ελλείμματος της ωμογλήνης με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί ακριβή εκτίμηση του οστικού ελλείμματος σε σχέση με τις μεθόδους στις οποίες χρησιμοποιείται τρισδιάστατη αξονική τομογραφία. Πραγματοποιήθηκε μορφομετρική ανάλυση και υπολογισμός του οστικού ελλείματος (ΟΕ) της ωμογλήνης σε 44 αθλητές, με μέσο όρο ηλικίας 33,73±8,54. Το 25% του δείγματος ήταν γυναίκες και το 75 % ήταν άντρες, ενώ ο μέσος αριθμός των εξαρθρημάτων ήταν 3,25±1,98. Σε όλες τις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη εκτύπωση της ωμογλήνης του πάσχοντος, αλλά και του φυσιολογικού ώμου. Στα ψηφιακά μοντέλα με τρισδιάστατη αξονική τομογραφία υπολογίσθηκε το ΟΕ με τη μέθοδο: α) PICO, β) τη μέθοδο του δείκτη της ωμογλήνης, γ) τη μέθοδο προσθοπίσθιας απόστασης της ωμογλήνης και δ) τη μέθοδο του σχετικού ύψους/πλάτους της ωμογλήνης. Στα εκτυπωμένα μοντέλα αξιολογήθηκαν: α) η μέθοδος του δείκτη της ωμογλήνης, β) η μέθοδος προσθοπίσθιας απόστασης της ωμογλήνης και γ) η μέθοδος του σχετικού ύψους/πλάτους της ωμογλήνης. Για την αξιοπιστία της μεθόδου υπολογίστηκε ο δείκτης ενδοταξικής συσχέτισης ICC. Παρατηρήθηκε τέλεια συμφωνία ανάμεσα στις μετρήσεις του ίδιου εξεταστή με τιμές ICC >0,989 για όλες τις μεθόδους, καθώς και μεταξύ των μετρήσεων δυο διαφορετικών εξεταστών με τιμές ICC >0.989 αντίστοιχα. Κατά την συσχέτιση μεταξύ των τεχνικών υπολογισμού του οστικού ελλείματος στα τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα και στη μέθοδο PICO παρατηρήθηκε μέτρια συσχέτιση για την μέθοδο προσθιοπίσθιας απόστασης και για τη μέθοδο του δείκτη της ωμογλήνης (ICC=0,69 και ICC=0,738 αντίστοιχα), ενώ παρατηρήθηκε καλή συμφωνία με τη μέθοδο σχετικού ύψους/πλάτους της ωμογλήνης (ICC=0,856). Το συνηθέστερο μορφολογικό σχήμα της ωμογλήνης ήταν η μορφή δίκην αχλαδιού (pear) με ποσοστά εμφάνισης στις φυσιολογικές ωμογλήνες μεταξύ των δύο μεθόδων 64,3% έναντι 71,4%% (εκτυπωμένα έναντι ψηφιακών μοντέλων), ενώ για τις παθολογικές ωμογλήνες 27,3% έναντι 31,8% αντίστοιχα. Ο συχνότερος τύπος εντομής στην ωμογλήνη είναι ο τύπος με μία εντομή σε ποσοστό 88% μεταξύ των φυσιολογικών, ενώ στις παθολογικές παρατηρήθηκε μείωση της εμφάνισης του τύπου ωμογλήνης με 1 εντομή στο 55% και αύξηση τύπου ωμογλήνης χωρίς εντομή με ποσοστό 45% έναντι 7% των φυσιολογικών ωμογληνών. Ο υπολογισμός του ΟΕ της ωμογλήνης με την χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι μία αξιόπιστη μέθοδος συγκρινόμενη με τη μέθοδο PICO και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ταυτόχρονη αξιολόγηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ωμογλήνης (σχήμα, εντομή, είδος εντομής, βάθος).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ώμος, αθλητές, εξάρθρημα, οστικό έλλειμα
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136