Μελέτη της επίδρασης του στρες στα αρχικά στάδια ζωής στο μεταβόλωμα παρεγκεφαλίδας μυών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3399443 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τόκη Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Μικρός, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ, (Επιβλέπων)
Ιωάννης Π. Τρουγκάκος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ,
Βασιλική Α. Οικονομίδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του στρες στα αρχικά στάδια ζωής στο μεταβόλωμα παρεγκεφαλίδας μυών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του στρες στα αρχικά στάδια ζωής στο μεταβόλωμα παρεγκεφαλίδας μυών
Περίληψη:
Το στρες αποτελεί μια από τις πιο συνήθεις διαταραχές της σύγχρονης εποχής. Η επεξεργασία των συναισθηματικών ερεθισμάτων και του στρες πραγματοποιείται κυρίως σε περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου, ενώ ο ρόλος της παρεγκεφαλίδας στην συναισθηματική επεξεργασία δεν έχει μελετηθεί. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η παρεγκεφαλίδα εμπλέκεται στην ρύθμιση του στρες, καθώς έχει την ικανότητα επεξεργασίας νευροχημικών σημάτων που σχετίζονται με αυτό.
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων του στρες που προκαλείται από τον μητρικό αποχωρισμό στην παρεγκεφαλίδα σε μοντέλο μυών C57BL/6. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αρσενικά και θηλυκά πειραματόζωα, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος επίδρασης του φύλου. Δέκα αρσενικοί και δέκα θηλυκοί μύες υπεβλήθησαν σε μητρικό αποχωρισμό με πρόωρο απογαλακτισμό (Maternal Separation with Early Weaning, MSEW). Χρησιμοποιήθηκαν ισάριθμα πειραματόζωα ως ομάδα ελέγχου. Τα πειραματόζωα θυσιάστηκαν, ο ιστός της παρεγκεφαλίδας απομονώθηκε και αποθηκεύτηκε στους -80 ℃. Ο ιστός της παρεγκεφαλίδας κονιοποιήθηκε, εκχυλίστηκε, το πολικό κλάσμα απομονώθηκε και ελήφθησαν φάσματα πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) 1Η, μίας διάστασης υψηλής ανάλυσης με στόχο το χαρακτηρισμό του μεταβολικού προφίλ του ιστού.
Τα φασματικά δεδομένα (φάσματα πρωτονίου μίας διάστασης) μελετήθηκαν με εξειδικευμένα προγράμματα (TopSpin Bruker, nmrsuite Chenomx Inc) και με τη βοήθεια βάσεων δεδομένων (Biological Magnetic Resonance Data Bank, BMRB; The Human Metabolome Database, HMDB κ.ά.) πραγματοποιήθηκε η αναγνώριση των μεταβολιτών που ανιχνεύθηκαν. Στη συνέχεια, τα φασματικά δεδομένα μετατράπηκαν σε αριθμητικά δεδομένα με χρήση κατάλληλων λογισμικών (Matlab) και υποβλήθηκαν σε στατιστική ανάλυση, τόσο με μονοπαραμετρικές, όσο και πολυπαραμετρικές μεθόδους για την ανάδειξη μεταβολιτών και κατ’ επέκταση βιοχημικών μονοπατιών που επηρεάζονται σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας από τον μητρικό αποχωρισμό σε πρώιμη ηλικία. Η μονοπαραμετρική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τα λογισμικά GraphPad της Prism, καθώς και με το Excel της Microsoft. Η πολυπαραμετρική ανάλυση έγινε με την βοήθεια των προγραμμάτων SIMCA της Umetrics και περιλαμβάνει μη επιβλεπόμενες αλλά και επιβλεπόμενες μεθόδους.
Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας έδειξαν ότι ο πρόωρος απογαλακτισμός των μυών επηρεάζει το μεταβόλωμα της παρεγκεφαλίδας, με μεταβολίτες όπως το Ν-ακέτυλο-ασπαρτικό οξύ, το 4-αμινοβουτυρικό οξύ, η ινοσίνη, τα IMP και AMP κ.ά. να εμφανίζουν στατιστικώς σημαντικές διαφορές στα επίπεδά τους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Παράλληλα, ο πρόωρος απογαλακτισμός δεν φαίνεται να επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Μύες, Πρόωρος απογαλακτισμός, Παρεγκεφαλίδα, Μεταβολισμός, Μεταβολομική, NMR, Μεταβολίτες, Ομικές τεχνολογίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-24.

Master thesis-Toki Olga .pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-05-24.