Μελέτη σύγκρισης πρωτοκόλλων εισαγωγής ξηρών καρπών στη διατροφή ασθενών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3400180 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πασιώτη Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Γ. Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυριακή-Αθηνά Καραβανάκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη σύγκρισης πρωτοκόλλων εισαγωγής ξηρών καρπών στη διατροφή ασθενών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη σύγκρισης πρωτοκόλλων εισαγωγής ξηρών καρπών στη διατροφή ασθενών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς
Περίληψη:
Η από του στόματος απευαισθητοποίηση σε τρόφιμα αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιατρών και των ασθενών τα τελευταία χρόνια. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα και περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις κατά τις οποίες αυξάνονται κατά πολύ οι χορηγούμενες δόσεις του αλλεργιογόνου, με κίνδυνο εμφάνισης αναφυλακτικών αντιδράσεων.
Προκειμένου να ελέγξουμε την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αναπτύξαμε δυο πρωτόκολλα απευαισθητοποίησης, ένα με αυξήσεις στο νοσοκομείο και ένα με αυξήσεις στο σπίτι, και τα συγκρίναμε μεταξύ τους, σε 36 παιδιά με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Τα πρωτόκολλα δε διέφεραν μεταξύ τους ως προς την ασφάλεια [ποσοστό επίπτωσης 0,004 (0-0,018) vs 0,009 (0,004-0,014), p=0,506], τη συμμόρφωση (96% vs 100%), και την αποτελεσματικότητα (75% έκαστο).
Επιπλέον μελετήσαμε την επίδραση της αλλεργίας στους καρπούς στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους, την ικανοποίησή τους από την τρέχουσα αντιμετώπιση και το ενδιαφέρον τους για νεότερες θεραπευτικές επιλογές. Για το σκοπό αυτό αναλύθηκαν οι απαντήσεις 182 συμμετεχόντων σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αλλεργία σε καρπούς έχει μέτρια επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, με τους έφηβους να αναφέρουν τα χειρότερα αποτελέσματα και τους ενήλικες τα καλύτερα. Επιπλέον, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την τρέχουσα αντιμετώπιση της αλλεργίας τους, παράλληλα θα τους ενδιέφερε πάρα πολύ μια θεραπεία που θα παρείχε προστασία από αντιδράσεις μετά από τυχαίες εκθέσεις ή/και θα επέτρεπε την ελεύθερη κατανάλωση καρπών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τροφική αλλεργία, Ξηροί καρποί, Απευαισθητοποίηση, Από του στόματος ανοσοθεραπεία, Αναφυλαξία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
248
Αριθμός σελίδων:
180