Μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά τη νόσηση από COVID-19 (long COVID)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400257 22 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-04
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τσιφτσής Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Γεωργία Τουλιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Όλγα Καδδά, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά τη νόσηση από COVID-19 (long COVID)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά τη νόσηση από COVID-19 (long COVID)
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα αποτελέσματα των ερευνών της διεθνούς βιβλιογραφίας ανέδειξαν όχι μόνο τη βαρύτητα της νόσησης από τον ιό Sars – Cov – 2 κατά την οξεία φάση, αλλά και μία άλλη διάσταση που περιλαμβάνει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσησης. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι αυτά τα συμπτώματα, πόσο επίμονα είναι και ποια η διάρκειά τους. Το σύνδρομο αυτό είναι πλέον γνωστό με το όνομα «long covid». Καθώς τα κρούσματα του ιού παραμένουν στον πληθυσμό σε μεγάλο αριθμό, το σύνδρομο αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Προκαλεί πληθώρα συμπτωμάτων κυρίως στο αναπνευστικό και το νευρολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι η αντιμετώπισή του απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς με συνδυασμό θεραπείας των συμπτωμάτων και ολιστικής φροντίδας των ασθενών.
Σκοπός - Μέθοδος: Η συγκεκριμένη συστηματική ανασκόπηση είχε σκοπό να αναλύσει τα αποτελέσματα που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αναφορικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις μετά τη νόσηση από Covid – 19. Έγινε αναζήτηση της βιβλιογραφίας με συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cinahl, WHO - Covid, Embase για έρευνες σε αγγλική ή ελληνική γλώσσα που δημοσιεύτηκαν από 1η Ιανουαρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Η διαδικασία ελέγχου της βιβλιογραφίας με σκοπό την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης έγινε με τη μέθοδο PRISMA.
Αποτελέσματα: Από τις 909 έρευνες που προέκυψαν από την αναζήτηση για περεταίρω αξιολόγηση, οι 15 πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια για να συμπεριληφθούν στην ανασκόπηση. Σε αυτές τις μελέτες εξετάστηκαν συνολικά 12.945 ασθενείς και το διάστημα παρακολούθησης κυμαινόταν από 3 έως 12 μήνες. Εμφανίστηκαν συμπτώματα του καρδιοαναπνευστικού, του νευρολογικού και άλλων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και συμπτώματα ψυχικής υγείας. Τα κύρια συμπτώματα που περιλαμβάνονται σε αυτές τις κατηγορίες αποτελούν η κόπωση ή γενικότερη αδυναμία, η δύσπνοια, η μυαλγία και η αρθραλγία, οι διαταραχές του ύπνου και οι διαταραχές της συγκέντρωσης.
Συμπεράσματα: Ένας αριθμός ασθενών που νόσησαν από covid – 19 θα συνεχίζει να υφίσταται συμπτώματα της ασθένειας ή θα εμφανίσει νέα, αρκετό καιρό μετά την οξεία φάση της νόσησης. Ενώ μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα συμπτώματα που υποδεικνύουν στο σύνδρομο «long covid», υπάρχει περιορισμένη γνώση αναφορικά με την παθοφυσιολογία του συνδρόμου και την αντιμετώπισή του. Είναι επιτακτική ανάγκη, η δημιουργία στρατηγικών για την υποστήριξη των ασθενών σε πολλά επίπεδα
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Long covid, Συμπτώματα, Καρδιαγγειακά, Πνευμονολογικά, Νευρολογικά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
55
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsiftsis_Nikolaos_MSc.pdf
772 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.