Biogeochemical processes and fluxes of nutrients and ions at coastal, pelagic and extreme marine environments

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3400273 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ρουσελάκη Ελένη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δασενάκης Εμμανουηλ, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μπακέας Ευάγγελος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πούλος Σεραφείμ, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Καραβόλτσος Σωτήριος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Καρδιτσά Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ
Παυλίδου Αλεξάνδρα, Ερευνήτρια Α, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ
Μιχαλόπουλος Παναγιώτης, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Biogeochemical processes and fluxes of nutrients and ions at coastal, pelagic and extreme marine environments
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωχημικές διεργασίες και ροές θρεπτικών και κύριων ιόντων σε παράκτια, πελαγικά και ακραία θαλάσσια περιβάλλοντα
Περίληψη:
Στη διατριβή αυτή μελετάται η γεωχημεία νερών πόρων επιφανειακών ιζημάτων σε διαφoρετικά θαλάσσια περιβάλλοντα. Οι περιοχές μελέτης περιλαμβάνουν παράκτια ιζήματα στον Κόλπο της Ελευσίνας, ιζήματα βαθιάς θάλασσας νότια της Κρήτης, καθώς και ιζήματα από τα λασποηφαίστεια Gelendzhik, Moscow, Leipiz, Heraklion και Milano στο Olimpi Field. Μελετήθηκαν βιογεωχημικές διεργασίες πρώιμης διαγένεσης αναλύοντας δείγματα νερών πόρων για θρεπτικά, ανόργανο διαλυτό άνθρακα και το σταθερό ισότοπο του και κύρια ιόντα. Δόθηκε έμφαση στη μελέτη του κύκλου του αζώτου και του φωσφόρου, και επιπλέον στην αναγωγή των θειικών ιόντων και την αναερόβια οξείδωση του μεθανίου στην περιοχή του Olimpi Field. Η χωρική μεταβλητότητα που παρατηρείται στις συγκεντρώσεις θρεπτικών και διαλυτού ανόργανου άνθρακα στα ιζήματα βαθιάς θάλασσας αποδίδεται στη θέση του σαπροπηλού S1 και της αποδόμησης του. Στον Κόλπο της Ελευσίνας, παρατηρείται σημαντική εποχική διακύμανση στις συγκεντρώσεις θρεπτικών στα νερά πόρων στο τμήμα που καταγράφεται εποχική ανοξία στο νερό πλησίον του πυθμένα. Τα πειράματα επώασης που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι αλλαγές της διαθεσιμότητας οξυγόνου πλησίον του πυθμένα επηρεάζουν άμεσα διεργασίες που λαμβάνουν χώρα πλησίον της μεσεπιφάνειας νερού-ιζήματος ιδιαίτερα για τα νιτρικά και φωσφορικά. Η έλλειψη οξυγόνου πλησίον του πυθμένα, οδηγεί σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις νιτρικών οδηγώντας σε συσσώρευση αζώτου στα νερά πόρων καθώς η διεργασία της απονιτροποίησης φαίνεται να παρεμποδίζεται σημαντικά. Τα νερά πόρων που συλλέχθηκαν από τα λασποηφαίστεια στο Olimpi Field παρουσίασαν μεγάλη μεταβλητότητα κυρίως λόγω μεταφοράς ρευστών και αερίων από βαθύτερα στρώματα ιζημάτων, οδηγώντας σε εμπλουτισμό κύριων ιόντων, αμμωνιακών και μεθανίου. Στο υπερ-άλμυρο περιβάλλον που εντοπίστηκε στα λασποηφαίστεια Heraklion and Gelendzhik υπάρχουν γεωχημικές ενδείξεις ότι λαμβάνουν χώρα αναγωγή θειικών και αναερόβια οξείδωση μεθανίου. Τα δεδομένα των νερών πόρων υποδεικνύουν ότι η περιοχή Olimpi είναι ενεργή όσον αφορά την μεταφορά ρευστών και αερίων.
Η παρούσα μελέτη τονίζει την πολυπλοκότητα ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις γεωχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα θαλάσσια ιζήματα. Αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των βιογεωχημικών κύκλων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νερά πόρων, Διαγένεση, Κόλπος Ελευσίνας, Ιζήματα βαθιάς θάλασσας, Λασποηφαίστεια, Άζωτο, Φώσφορος, Αναγωγή θειικών, Αναερόβια οξείδωση μεθανίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
211
Αριθμός σελίδων:
179
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-12-05.

PhD_Rouselaki_final_plus Appendix_ with references as text.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-12-05.