Η χρήση του PRP στη γυναικολογική χειρουργική

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400533 3 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ξένου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγοριάδης Θεμιστοκλής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση του PRP στη γυναικολογική χειρουργική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση του PRP στη γυναικολογική χειρουργική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) είναι σήμερα μία από τις πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές πρακτικές στην αναγεννητική ιατρική. Το PRP, αποτελεί μία αυτόλογη συγκέντρωση ανθρώπινων αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων. Η έγχυση του στα σημεία τραυματισμού μπορεί να ξεκινήσει την ιστική επιδιόρθωση μέσω της απελευθέρωσης πολλών βιολογικά ενεργών παραγόντων και πρωτεϊνών προσκόλλησης που είναι υπεύθυνα για την έναρξη του καταρράκτη της αιμόστασης.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μία βιβλιογραφική ανασκόπηση με στοιχεία για το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και την εφαρμογή του σε γυναικολογικά χειρουργεία.
Μέθοδος: Έγινε ανασκόπηση της υφιστάμενης βιβλιογραφίας σχετικά με το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και τις εφαρμογές του στην γυναικολογική χειρουργική, χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης δεδομένων PubMed της National Library of Medicine.
Αποτελέσματα: Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναικολογικά χειρουργεία. Ως προς τη γενική γυναικολογία έχουν αναφερθεί χρήσεις του στην αντιμετώπιση του τραχηλικού εκτροπίου, του σκληρυντικού λειχήνα, της ατροφίας κόλπου και του συνδρόμου Asherman. Στην ουρολογία το PRP χρησιμοποιείται στην πρόπτωση πυελικών οργάνων, στα ουρογεννητικά συρίγγια και στην ακράτεια ούρων προσπάθειας. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του αιδοίου και στην επούλωση των ουλών της περινεοτομής και της καισαρικής τομής.
Συμπεράσματα: Η θεραπεία με PRP είναι μία ασφαλής διαδικασία με πολλές θεραπευτικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, το PRP μπορεί να βελτιώσει τις προαναφερόμενες καταστάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
PRP, Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, Τραχηλικό εκτρόπιο, Σκληρυντικός λειχήνας, Ατροφία κόλπου, Σύνδρομο Asherman, Πρόπτωση πυελικών οργάνων, Ουρογεννητικά συρίγγια, Ακράτεια ούρων προσπάθειας, Καρκίνος αιδοίου, Περινεοτομή, Καισαρική τομή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
69