Χορήγηση αντιβιοτικών σε υποψία λοίμωξης καθοδηγούμενη απο βιοδείκτες

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3400669 5 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αδάμη Μαρία-Ευαγγελία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Δημόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παρίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Έφη Πολυζωγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χορήγηση αντιβιοτικών σε υποψία λοίμωξης καθοδηγούμενη απο βιοδείκτες
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χορήγηση αντιβιοτικών σε υποψία λοίμωξης καθοδηγούμενη απο βιοδείκτες
Περίληψη:
Σκοπός: Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για τη σήψη προτείνουν άμεση έναρξη αναζωογόνησης για τους ασθενείς με λοίμωξη που παρουσιάζουν 2 ή 3 βαθμούς της κλίμακας Quick Sequential Organ Failure Assessment (qSOFA). Ωστόσο, η αντιμετώπιση των ασθενών με ένα βαθμό παραμένει αμφιλεγόμενη. Σκοπός της μελέτης ήταν η απόδειξη πως η χρήση του βιοδείκτη soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR), μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση του κινδύνου και να αποτρέψει την δυσμενή έκβαση των ασθενών με qSOFA 1 με την εφαρμογή έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης.
Μεθοδολογία: Η μελέτη αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, αναλύθηκαν δεδομένα προοπτικής κοορτής ως προς την προγνωστική ικανότητα του συνδυασμού qSOFA/suPAR. Στο δεύτερο μέρος, διεξήχθη μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με το ακρωνύμιο SUPERIOR που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της καθοδηγούμενης από τον βιοδείκτη suPAR ιατρικής παρέμβασης. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Στο πρώτο μέρος χρησιμοποιήθηκε πολυπαραγοντική αναλογική εξάρτηση, ενώ στο δεύτερο μοντέλα μονοπαραγοντικής και πολυπαραγοντικής αναλογικής εξάρτησης. Ασθενείς του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) με υποψία λοίμωξης και τιμές qSOFA 1 και suPAR≥12 ng/mL κατανεμήθηκαν είτε στην ομάδα μεροπενέμης είτε εικονικού φαρμάκου. Ως πρωτογενές καταληκτικό σημείο θεωρήθηκε η πρώιμη επιδείνωση που ορίστηκε ως η αύξηση κατά τουλάχιστον ένα βαθμό της κλίμακας Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) κατά τις πρώτες 24 ώρες της εισαγωγής.
Αποτελέσματα: Τον υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας διέτρεχαν οι ασθενείς με qSOFA 2 και 3. Λαμβάνοντας ως αναφορά τον σχετικό κίνδυνο (HR) θνητότητας των ασθενών με qSOFA=1 και suPAR <12 ng/mL, ο HR για τη θνητότητα μετά από 28 ημέρες για τους ασθενείς με qSOFA=1 και suPAR ≥12 ng/mL ήταν 2.98 [95% Διάστημα Εμπιστοσύνης (ΔΕ) 2,11-3,96]. Η μελέτη SUPERIOR τερματίστηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας COVID-19 με αποτέλεσμα την εγγραφή 91 ασθενών. 47 κατανεμήθηκαν στην ομάδα εικονικού φαρμάκου και 44 στην ομάδα μεροπενέμης. Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο επετεύχθη στο 40,4% (ν=19) και στο 15,9% (ν=7), αντίστοιχα [διαφορά 24,5% (5,9-40,8); συμπληρωματικός λόγος πιθανοτήτων (OR) 0,28 (0,10-0,76)]. Post-hoc ανάλυση έδειξε σημαντικές διάμεσες αλλαγές της βαθμολογίας SOFA μετά από 72 και 96 ώρες ίσες με 0 και -1, αντίστοιχα.
Συμπεράσματα: Η συνδυαστική χρήση του qSOFA 1 με το βιοδείκτη suPAR βελτιώνει την ικανότητα πρόγνωσης δυσμενούς έκβασης αυτής της ομάδας ασθενών και προτείνει την έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη, Λοίμωξη, Βιοδείκτες, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Αντιμικροβιακά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
170
Αριθμός σελίδων:
129
Adami_Maria-Evangelia_PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο