Λοιμώξεις στους ρευματολογικούς ασθενείς

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3400881 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κωνσταντίνου Κώστας
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αθανάσιος Τζιούφας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Βουλγαρέλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Σαμάρκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μίνα Ψυχογιού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Πικάζης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λοιμώξεις στους ρευματολογικούς ασθενείς
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λοιμώξεις στους ρευματολογικούς ασθενείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα αυτοανόσα ρευματικά νοσήματα (ΑΡΝ) είναι στενά συνδεδεμένα με τις λοιμώξεις. Αυτό καθιστά τον εμβολιασμό και την χημειοπροφύλαξη κεφαλαιώδους σημασίας για του ασθενείς με ΑΡΝ.
Σκοπός: Να διερευνήσει την εμβολιαστική κάλυψη για τον πνευμονιόκοκκο των ασθενών με ΑΡΝ στον Ελληνικό χώρο, καθώς και να αναδείξει τη σημασία της προφυλακτικής θεραπείας για λανθάνουσα φυματίωση σε ασθενείς με ΑΡΝ που λαμβάνουν διαφόρων ειδών ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.
Μέθοδος: Διενεργήθηκε προοπτική μελέτη η οποία με βάση ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στα εξωτερικά ρευματολογικά ιατρεία, εξέτασε την εμβολιαστική κάλυψη για τον πνευμονιόκοκκο σε ασθενείς με ΑΡΝ, καθώς και τους παράγοντες που επηρέασαν τον εμβολιασμό. Επίσης, παρουσιάστηκε η βιβλιογραφία σχετικά με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης φυματίωσης σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα που λαμβάνουν αγωγή με κορτικοστεροειδή ή/και συνθετικά αντι-ρευματικά τροποποιητικά φάρμακα (DMARDs).
Αποτελέσματα: Μόνο οι μισοί από τους ασθενείς με ΑΡΝ είχαν εμβολιαστεί έναντι του πνευμονοκόκκου. Ασθενείς >65 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν εμβολιαστεί, ανεξάρτητα από συνυπάρχουσες συνοσηρότητες, το είδος του ΑΡΝ, ή τον τύπο θεραπείας. Ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η παράλειψη σύστασης από το θεράποντα ιατρό. Από την βιβλιογραφία σχετικά με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης φυματίωσης, προέκυψε ότι αυτός υπάρχει και για τους ΑΡΝ ασθενείς που λαμβάνουν συνθετικά DMARD αλλά είναι μικρότερος σε σχέση με τη θεραπεία με βιολογικά DMARD. Όσον αφορά τη λήψη κορτικοστεροειδών τα δεδομένα είναι μη επαρκή.
Συμπεράσματα: Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει την καμπάνια για τον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιoκόκκου. Επίσης, έλεγχος για λανθάνουσα φυματίωση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε ΑΡΝ ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία με βιολογικά DMARD.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εμβολιασμός, Πνευμονιόκοκκος, Φυματίωση, Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
112
Costas_Constantinou_PhD.pdf (11 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο