Σύγκριση κλασσικών κλινικοπαθολογικών στοιχείων με τα αποτελέσματα της γονιδιακής υπογραφής Mammaprint Blueprint

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400906 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθήσεις Μαστού
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-14
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαχατζοπούλου Ευτυχία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημητρακάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαλόπουλος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση κλασσικών κλινικοπαθολογικών στοιχείων με τα αποτελέσματα της γονιδιακής υπογραφής Mammaprint Blueprint
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση κλασσικών κλινικοπαθολογικών στοιχείων με τα αποτελέσματα της γονιδιακής υπογραφής Mammaprint Blueprint
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο πιο συχνός τύπος κακοήθειας που προσβάλει το γυναικείο φύλο. Η σωστή μοριακή τυποποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Η μοριακή ταυτοποίηση γίνεται κυρίως με τη χρήση ανοσοϊστοχημείας (immunohistochemistry, IHC) κατηγοριοποιώντας τους όγκους σε 4 κατηγορίες Luminal A, Luminal B, HER2 και τριπλά αρνητικούς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι μοριακές υπογραφές με κύριο εκπρόσωπο το Mammaprint/Blueprint, προσφέρουν την δυνατότητα ακριβέστερης μοριακής ταυτοποίησης εξετάζοντας 80 γονίδια του όγκου.
ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΘΟΔΟΙ: Μελετήθηκαν 60 ασθενείς που προσήλθαν με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου και αρχικά υπεβλήθησαν σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή/μαστεκτομή) και βιοψία λεμφαδένα φρουρού. Έπειτα το παρασκεύασμα της επέμβασης στάλθηκε για γονιδιακό έλεγχο με Mammaprint/Blueprint. Ακολούθησε σύγκριση των αποτελεσμάτων της κλασσικής IHC και του Mammaprint/Blueprint χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα SPSS.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το Mammaprint/Blueprint συμφωνούσε με την IHC κατά 61% (37 ασθενείς) ενώ το 38% των ασθενών (23 ασθενείς) το Mammaprint/Blueprint το εναπανακατηγοριοποίησε. Από τους 36 όγκους που ήταν Luminal A, με βάση την IHC, οι 12 (33 των Luminal A) θεωρήθηκαν Luminal B, με βάση το Mammaprint/Blueprint και 1 (2,7% των Luminal Α) ήταν HER2. Από τους 24 όγκους που ήταν Luminal B, με βάση την IHC το Mammaprint/Blueprint επανακατηγοριοποίησε ως Luminal A, τους 10 (41,6% των Luminal B).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η γονιδιακή υπογραφή Mammaprint/Blueprint, μπορεί να επανακατηγοριοποιήσει τους ασθενείς, γεγονός το οποίο έχει μεγάλη κλινική σημασία καθώς μας καθορίζει το περαιτέρω θεραπευτικό πλάνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, Mammaprint-blueprint, Ανοσοϊστοχημεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
282
Αριθμός σελίδων:
93
Papachatzopoulou Eftychia MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο